Veszélyben az egyensúly a kőolajpiacon

2017.06.12. 15:10 • Erste Research Blog

Az OPEC és Oroszország erőfeszítéseit elsöpörheti Nigéria, Líbia és USA termelésfelfutása, illetve a rajtuk kívüli termelők piacra lépése. A tavaly novemberi OPEC megállapodás és a most májusi hosszabbítás megerősítette, hogy Nigéria és Líbia mentesül az OPEC kvóták alól. Mindkét országban pozitív fejlemények történtek: Líbiában tárgyalások zajlanak a kormány és a keleti országrészt uraló Haftar erői között, míg Nigériában sikerült megállapodni a Niger Delta lázadók és a kormány között. Ennek megfelelően a líbiai termelés a korábbi 500-600 ezer hordó/napról 800 ezer hordó/nap mértékre nőtt, Nigéria termelése pedig 1,5 millió hordó/napról akár a korábbi 2 millió hordóig emelkedhet. Ezek a megállapodások nem csökkentik a bizonytalanságot teljesen, így nem vehető készpénznek a termelés felfutása, de potenciálisan az OPEC 1,2 millió hordó/nap termelés vágásából 5-800 ezer hordó/nap visszakerülhet a piacra 2018-ra a két megállapodás alól felmentett tagállamok révén.

Az OPEC legkérdésesebb tagállamainak termelés alakulása (ezer hordó/nap)
Forrás: CNBC, OPEC havi termelési jelentés

Ehhez járul még hozzá az Egyesült Államok olajtermelése. Az EIA a napokban emelte 2017-es termelési előrejelzését 9,3 millió hordó/napra és 2018-as termelési előrejelzését 10,01 millió hordó/napra. Ez utóbbi meghaladhatja az 1970-es mindenkori USA kőolaj kitermelési csúcsot, ami 10,044 millió hordó/nap volt. Az EIA utoljára májusban emelte előrejelzését, akkor 9,96 millió hordó/nap termelést vártak 2018-ra. Az elmúlt évben gyakorlatilag csak emelkedtek az előrejelzések az USA nyersolaj termelésre vonatkozóan.

Az USA termelés (ezer hordó/nap)
Forrás: EIA

Ezek a tényezők feladják a leckét az OPEC-nek és Oroszországnak. Nagyon úgy tűnik, hogy a harmadik negyedévben csökkeni fognak a globális készletek, ami a várakozásom szerint áremelkedést okozhat és újra 50 dollár fölé emelheti a WTI árát. A negyedik negyedévtől kezdve azonban ismét sötét fellegek gyűlnek az olajtermelők számára. Ha nem sikerül valami új eszközt kitalálni az OPEC-nek, 2018-ra ismét túlkínálat alakulhat ki a globális nyersolaj piacon. Ezért nehezen képzelhető el, hogy 2018-ban a nyersolaj átlagára nőjön, sőt egyre erősebbek a lefelé mutató kockázatok a jövő évben. A kiegyensúlyozott piacra továbbra is várni kell.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

A WTI árfolyamára long és short irányba is egyszerűen, forint alapon spekulálhat a BÉT-en az Erste WTI Turbo Warrantokkal és Certifikátokkal.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás