A kisvállalatok is a szakképzett munkaerő hiányával küzdenek a tengerentúlon

2017.06.13. 15:21 • Erste Uzsonna

Fellélegezhet ma technológiai szektor a tengerentúlon a határidős indexek jelenlegi állása szerint. Az S&P500 0,2%-kal, a Dow 0,1%-kal, a Nasdaq pedig 0,4%-kal emelkedik.

Továbbra is kitart a választások óta tartó lendület a kisvállalatok optimizmusa az USA-ban. Májusban az NFIB indexe a vártnak és az előző havinak megfelelő 104,5 pont lett, így továbbra is sok éves csúcsa közelében tartózkodik. A jelentésben felbukkan a Fed Bézs könyvében rendre visszatérő probléma, miszerint a vállalatok a szakképzett munkaerő hiányával küzdenek. A kisvállalatok 59%-a jelezte, hogy új munkavállalókat vettek fel vagy terveztek felvenni a hónapban, azonban 86%-uknak a szakképzett munkaerő hiánya ebben problémát jelentett. Közel 20% nyilatkozott úgy, hogy ez számukra jelenleg a legégetőbb probléma. A szűk munkaerőpiac a bérek emelkedését is magával hozza, amivel a vállalkozások több mint 20%-a számol is a közeljövőben. A nagy kérdés az USA-ban továbbra is az, hogy ez a folyamat mikor hozza majd a magával a termékek és szolgáltatások árának nagyobb ütemű emelkedését is.

A termelői árakban már körvonalazódik egy emelkedő trend 2016 közepe óta. Május hónapban év/év alapon itt 2,4%-os növekedést tapasztalhattunk. Ez 0,1 százalékpontos visszaesés az előző hónaphoz képest, azonban 0,1 százalékponttal magasabb, mint az elemzői konszenzus. Az élelmiszer- és energiaáraktól tisztított mutató 2,1%-os növekedést mutatott, az előző havi és a várt 1,9%-kal szemben.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás