Negatív meglepetést okoztak az amerikai makroadatok

2017.06.14. 15:28 • Erste Uzsonna

Emelkedést mutatnak piacnyitás előtt az amerikai határidős indexek. Az S&P500 és a Dow 0,1%-kal emelkedik, míg a Nasdaq 0,4% került eddig feljebb.

Az előző havi 2,2%-os év/év alapú növekedést követően 1,9%-kal növekedtek a fogyasztói árak a tengerentúlon májusban, míg az elemzők 2%-os növekedést vártak. A maginfláció is alulmúlta a várakozásokat és 1,7%-os növekedést mutatott, az előző havi és az elemzők által várt 1,9%-kal szemben. Az adatok megjelenését követően gyengülésnek indult a dollár és az 1,12-es szintről egészen 1,126-ig gyengült az euróval szemben. A piac a mai kamatemelést követő következő emelést már csupán 2018 júniusára árazza.

A májusi kiskereskedelmi adatok is negatív meglepetést okoztak, azt követően, hogy 0,3%-os visszaesést mutattak az előző hónaphoz képest, a várt stagnálással szemben. Az autó és üzemanyag-értékesítéstől tisztított mutató stagnálást mutatott a várt 0,3%-os növekedéssel szemben. Utóbbi mutató esetében azt hozzá kell tenni, hogy az előző havi 0,3%-os növekedést 0,5%-ra felfele korrigálták.

Tovább dúl az öldöklő verseny az amerikai telekommunikációs szektorban. Ezúttal a negyedik legnagyobb szereplő, a Sprint állt elő egy újabb akcióval, miszerint azok, akik a Verizon-tól a meglévő készülékükkel átváltanak hozzájuk egy évig ingyen használhatják a szolgáltatásukat.

Magyar idő szerint este 8 órakor teszi közzé kamatdöntő ülésének végeredményét a Fed. A 25 bázispontos kamatemelés gyakorlatilag borítékolható, az igazán érdekes kérdés az lesz, hogy továbbra is összességében három kamatemelést szorgalmaz-e a Fed jegybankárok többsége 2017-re, azok után, hogy az elmúlt hónapokban az infláció növekedési üteme kisebb mértékben visszaesett.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás