Milyen árszint mellett nőhet az USA nyersolaj termelése?

2017.06.19. 15:14 • Erste Research Blog

A FED Dallas részletes elemezés készített az amerikai palaolaj termelőkkel költségeikről, várakozásaikról és beruházási döntéseikről. A két legérdekesebb ábrát bemásolom ide, mivel sokat elárul az amerikai palaolaj termelők várható viselkedéséről. A felmérés március 15 és 23 között készült, amikor 48,2 dollár volt a WTI legközelebbi határidős átlagára. Összesen 62 céget kérdeztek meg a FED szakemberei.

Milyen WTI ár szükséges ahhoz, hogy fedezve legyen a működési költség egy már termelő kútnál?
Forrás: Federal Reserve Bank of Dallas

Milyen WTI ár szükséges ahhoz, hogy egy új kút nyereséges legyen?
Forrás: Federal Reserve Bank of Dallas

Az ábrákon jól látszik, hogy a mostani 44,5 dolláros WTI már nem ösztönöz új beruházásokra, viszont a meglévő termelés önköltsége felett van, tehát a már elindított beruházások jelentős részét be fogják a cégek fejezni és a meglévő kutakat üzemeltetni fogják. Az átlag Permian mezőn lévő fedezeti ár 48 dollárra csökkent az egy évvel ezelőtti 51 dollárról. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az árak még nem tükrözik a szolgáltató cégek esetleges áremeléseit, így akár még emelkedhetnek is a termelési költségek a jövőben. A megkérdezett vállalatok egyébként átlagosan 4%-os szolgáltatási árdrágulásra számítanak az idén. A szolgáltató cégek 48%-a egyébként az árak emelkedésére számít, míg 39%-uk nem számít változásra 2017-ben az előző évhez képest. Mindössze 13% számít áresésre. Az optimizmus tehát adott, a kérdés, hogy a süllyedő ár mikor változtat ezen a kedvező hangulaton?

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

A WTI árfolyamára long és short irányba is egyszerűen, forint alapon spekulálhat a BÉT-en az Erste WTI Turbo Warrantokkal és Certifikátokkal!

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás