A Fed kormányzókra szegeződik a héten a piac szeme

2017.06.19. 15:22 • Erste Uzsonna

Európai társaikhoz hasonlóan emelkedéssel kezdhetik a tengerentúli piacok a hetet. Az S&P500 0,3%-kal, a Dow 0,4%-kal a Nasdaq pedig 0,9%-kal emelkedik a határidős kereskedésben.

Markoadatok szempontjából nem tartogat túl sok izgalmat a hét a tengerentúlon, azonban több Fed kormányzó is kifejtheti aktuális véleményét a jegybank előző heti kamatdöntését követően. Az egyetlen kormányzó, aki nem támogatta a kamatemelést a minneapolisi Fed elnöke, Neel Kashkari volt. Véleménye szerint a Fed-nek várnia kellett volna, amíg bebizonyosodik, hogy az infláció lassuló növekedési üteme csak átmeneti volt a közelmúltban. Kashkari mellett a dallasi Fed elnöke Robert Kaplan is óvatosságra figyelmeztet. Ő kihangsúlyozta, hogy legközelebb csak akkor támogatná a kamatemelést, ha valóban bebizonyosodna, hogy az infláció a Fed 2%-os célja felé tart.

A mai napon William Dudley, New York-i Fed elnök fogalmazott meg véleményt az USA gazdasági folyamataival kapcsolatban. Dudley szerint az infláció jelenleg egy kicsivel a Fed által preferált szint alatt van, míg a bérek növekedési üteme a szűk munkaerőpiac hatására a következő egy-két évben felgyorsulhat. Dudley nagyon biztosnak érzi magát abban, hogy a jelenlegi gazdasági fellendülés a tengerentúlon még „elég hosszú ideig” tarthat. Dudley szavait kisebb dollárerősödés követte a devizapiacon.

A Fed kormányzók közül Charles Evans, chicagói Fed elnök szólal még fel a mai során. Holnap Stanley Fischer, a Fed alelnöke és Robert Kaplan, dallasi Fed elnök mondanak beszédet a nyilvánosság előtt. Végül csütörtökön Jerome Powell, Fed kormányzót hallgatja meg a Szenátus Bankügyi Bizottsága.

A keddi napon átmenetileg megtörik a gyorsjelentési holtszezon, ugyanis az Adobe és a FedEx publikálja majd negyedéves gyorsjelentését. Szerdán piaczárást követően az Oracle is hasonlóan tesz.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás