Meddig nőhet Líbia kőolajtermelése?

2017.06.20. 16:17 • Erste Research Blog

Líbia olajtermelésének alakulása 2010 januárjától 2014 novemberéig (millió hordó/nap)Forrás: EIA

Líbia olajtermelése jelentősen ingadozott az arab tavaszt követően, ami elsöpörte Kaddhafi elnök rezsimjét 2011 év elején. Az olajtermelés 2014-ig a polgárháborús helyzettel változott, majd az elmúlt két évben 0,5-0,7 millió hordó/nap szinten ingadozott. Idén májusban a két legnagyobb szembenálló fél, Fayez al-Sarraj elnök és a keleti tartományokat ellenőrzése alatt tartó Haftar kalifa között megegyezés született egy tűzszünetről és egy későbbi választásról. Ez lehetőséget adott a termelés növelésére, mivel lehetővé vált, hogy az ország belsejében lévő mezők olaja eljusson a két tengeri olaj kikötőbe, Ras Lanuf-ba és Es Sider-be. Azóta emelkedni tudott az olajtermelés és a legfrissebb hírek szerint az ország már 900 ezer hordó/nap termelést ért el, ami kismértékben tovább nőhet két Wintershall által működtetett mező bekapcsolásával és az El Sharara mező további felfuttatásával.

Líbia olaj térképe
Forrás: http://avb.s-oman.net/showthread.php?t=1434601

A líbiai olajtermelés azonban ennél tovább gyorsan nem nőhet. Ehhez szükséges a biztonsági helyzet további javulása. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a külföldi szakemberek ismét eljussanak az olajmezőkre, illetve, hogy javuljon az infrastruktúra állapota. Az osztrák OMV kiemelte például, hogy a mezők gázellátása fontos lenne a termelés felfutatásához, mivel ez a gáz visszasajtolása nélkül nem tudják a korábbi termelési szinteket elérni. Ami viszont könnyíti a helyzetet, hogy a Kadhafi alatt kidolgozott elvonási rendszer továbbra is életbe van, így gyakorlatilag a helyi hatóságok és a kitermelést lebonyolító nemzetközi olajcégek között ilyen téren nincs vita.

A líbiai termelés bővüléséhez az OPEC-nek is lesz előbb-utóbb szava. Bár a legutóbbi OPEC megállapodás szabad kezet adott Líbiának, tehát az ország annyit termel, amennyit csak képest, a mostani helyzet egyre jobban aggasztja Szaúd-Arábiát. Az OPEC 1,2 millió hordó/nap vágásából Nigéria és Líbia már 6-800 ezer hordót visszavett ugyanis, így hiába hozott jelentős áldozatot a vezető szaúdi rezsim, ha közben a piac egyensúly alig javul. Ezért az 1 millió hordó/nap fölé való emeléshez szerintem az OPEC jóváhagyása is szükséges, ha a biztonsági helyzet javul az arab országban.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás