Az angol fonttal szemben is gyengülhet a forint

2017.09.13. 15:58 • Erste Ötletgyár Mini

Nehéz helyzetben van az angol jegybank, ugyanis a Brexitet követően relatíve visszafogott gazdasági növekedéshez egyre gyorsuló ütemű infláció párosul. A maginflációs mutató már 2,7%-on van, miközben a jegybanki cél 2%. A gyenge font által fűtött inflációs nyomást az alapkamat emelésével lehetne csillapítani, azonban ez árthat a Brexit óta 2%, illetve kicsivel az alatt stagnáló növekedési ütemnek. Egyelőre a monetáris politikai döntéshozók többsége emiatt nem akart emelni az alapkamaton, ráadásul a Brexit tárgyalások körüli bizonytalanság is egy ok az alapkamat szintentartása mellett. Legközelebb e hét csütörtökön tart kamatdöntő ülést a Bank of England, amiből kiderülhet, hogy a vártnál is gyorsabban megugró infláció hatására megváltozhat-e az álláspontjuk. A piac mindenesetre elkezdett erre spekulálni, ami a font utóbbi napokban látott erősödésében mutatkozott meg. Ha valóban elkezd a kamatemelés szükségességéről beszélni a jegybank az hozhat további felértékelődést a devizában, azonban ha továbbra sem tesz így, úgy a növekvő infláció/stagnáló kamatszint páros csökkenő reálkamatot eredményez, ami további fontgyengülést hozhat. Röviden: Ha a csütörtöki kamatdöntő ülésen a jegybank utalást tesz arra, hogy a közeljövőben kamatot kezdene emelni akkor font emelkedhet a forinttal szemben, különben csökkenés alakulhat ki.

A forint esetében bejött az MNB augusztus végi célzása, hogy tovább lazítanának a monetáris kondíciókon, azóta egyre inkább eladói nyomás nehezedik a forintra. Ez a régiós devizákkal való összehasonlításban is szépen látható, szintre napra pontosan az MNB augusztus 24-ei kamatdöntő ülése óta alulteljesítő a forint. Ez a forintgyengülés tovább folytatódhat, amit az MNB szeptember 19-ei kamatdöntő ülésén tovább fűthet, azzal, hogy bővíti a nem-konvencionális eszközök körét.

A két hatás eredője azt mutatja, hogy inkább a GBP/HUF emelkedésére érdemes fogadni, azonban sok múlhat azon, hogy a Bank of England miként kezeli a megugró inflációt. Ha elkezdenek a kamatemelés fele hajlani akkor egyértelműen GBP/HUF emelkedés várható, ha ez elmarad, akkor inkább oldalazgatás.

Technikai kép

Négyhónapos csökkenő trendből tört ki a GBP/HUF az elmúlt napokban. Az árfolyam elkezdett visszakapaszkodni a 346 és 377 forint közötti kereskedési sáv alsó éle felé, ami kritikus szint lehet a további kereskedést illetően. Ha sikerül visszakapaszkodni a sávba, ami inkább a valószínűbb, akkor a 377-es sávtetőig emelkedhet a kurzus.

 Forrás: Bloomberg, Erste

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás