Hosszú idő után a vártnál erősebb inflációs adat az USA-ból

2017.09.14. 15:29 • Erste Uzsonna

Csökkenést vetítenek előre az amerikai határidők, azt követően, hogy a japán Nikkei hírügynökség szerint Észak-Korea egy interkontinentális ballisztikus rakétát készített fel kilövésre. Az S&P500 0,3%-os, a Dow 0,2%-os, a Nasdaq 0,5%-os mínuszban tartózkodik.

Öt egymást követő hónapja múlta alul az amerikai maginfláció a várakozásokat, a most augusztusi adatok azonban megszakították ezt a szériát. Hó/hó alapon 0,25% körüli volt a maginflációs index növekedési üteme, a szokásos 0,2%-os konszenzussal szemben. Év/év alapon 1,6%-os emelkedést vártak a mutatóban az elemzők, míg a tényadat 1,7%-os emelkedést mutatott. A főmutató év/év alapon 1,9%-os növekedést mutatott, a várt 1,8%-kal és az előző havi 1,7%-kal szemben. A megugrás ebben a mutatóban jórészt a finomítói leállások okozta üzemanyagár emelkedésnek volt köszönhető. Noha egy fecske még nem csinál nyarat, de hosszú idő után ismét inflációs nyomás jelei mutatkoznak a tengerentúlon. Ha pedig ez egy trend kezdetét jelentené, az elég okot szolgáltathatna a Fed-nek arra, hogy decemberben folytassa a kamatemelési ciklust. A dollár egyelőre nem tudott érdemben erősödni a hírre, inkább ide-oda csapkodás jellemezte az adatközlést követő fél órában.

A várt 300 ezerrel szemben 284 ezren folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért a tengerentúlon az előző hét folyamán. Az adaton, ami jórészt 230 és 250 ezer közötti számot szokott mutatni, továbbra is a hurrikánok okozta munkaerőkiesés hatását érzékelhetjük.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás