Nem Merkel kancellársága a választás valódi tétje

2017.09.20. 12:18 • Erste Ötletgyár Mini

Szeptember 24-én, vasárnap tartják a német választásokat. A felmérések alapján a CDU/CSU győzelméhez és az SPD második helyéhez sem fér kétség. A választások valódi kérdése inkább az, hogy a kisebb pártok teljesítményének függvényében milyen koalíció alakulhat.

 

Forrás: Wikipedia

Németországban jellemző, hogy egyik párt sem tud többséget szerezni a választásokon, most is egy CDU/CSU és SPD nagykoalíció kormányozza az országot. És szinte biztosra vehető, hogy a CDU/CSU-nak ezúttal sem sikerül abszolút többséget szereznie, hiszen a párt támogatottságát 36-38% közé mérték az elmúlt hetekben, bár ezzel is stabilan, bő 10 százalékponttal vezet a második SPD-hez képest.

A két nagypárt mögött szoros a verseny, mind a 4 kispártot közel 10%-os támogatottsággal rendelkezik és csak a szélsőjobboldali, EU szkeptikus AfD lóg ki enyhén felfelé. Több példától eltérően (USA, Nagy-Britannia, Franciaország) a szélsőséges pártok nem igazán tudtak Németországban megerősödni, bár a második világháború óta először kerülhet be szélsőjobboldali párt a parlamentbe. Ebben a történelmi háttér mellett az is szerepet játszott, hogy a jövedelmi különbségek csökkentek Németországban az elmúlt években.

Koalíciós lehetőségek

Sem a szélső baloldali „Left”, sem pedig a szélső jobboldali „AfD” nem elfogadható koalíciós partner egyik nagy pártnak sem. Ebből pedig máris következik, hogy a CDU/CSU nélkül semmiképpen sem lehet majd kormányt alakítani. Így pedig óriási valószínűséggel Merkel maradhat a kancellár.

A CDU/CSU előtt a közvélemény kutatások jelenlegi állása szerint két lehetőség van:

  • Ismét megegyezik az SPD-vel és ismét létrejön egy nagykoalíció. Az SPD egyelőre cáfolja ennek lehetőségét, bár a kampány jelenlegi stádiumában nem is nagyon van más lehetősége.
  • Szövetségre lép a két kisebb, centrális párttal a Zöldekel és az FDP-vel. Erre a koalíciós lehetőségre szoktak jamaikai koalícióként is hivatkozni a pártok színei alapján (fekete, zöld, sárga). Ez a két kisebb párt erős szembenállása miatt nehezen működhetne.

Így a választások valódi tétje az, hogy ki lesz a CDU/CSU koalíciós partnere, esetleg sikerül-e valamelyik kisebb párttal együtt megszerezni a szavazatok 50%-át, így létrejöhet-e az SPD kihagyásával egy mindössze két pártból álló koalíció.

Mivel a CDU/CSU előnye elég meggyőző, ezért valószínűleg nem fog meglepetésszerű eredmény születni a választásokon és valószínűleg nem lesz hirtelen irányváltás a kormányzati törekvések tekintetében sem, hanem a jelenlegi úton halad majd tovább az új kormány is.

A gazdasági témák egyébként nem igazán kerültek középpontba a kampány során és a két nagypárt között nincs is igazán számottevő különbség. Így komoly piaci reakcióra nem számítunk. Középtávon a francia-német együttműködés szorosabbra válása hozhat egyrészt gazdasági élénkülést, másrészt pedig szorosabb európai együttműködést.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás