Az új német kormány is az E.ON malmára hajthatja a vizet

2017.10.12. 16:13 • Erste Ötletgyár Mini

Az új német kormány is az E.ON malmára hajthatja a vizet

Az elmúlt napokban egy szűkülő háromszög alakzatból sikerrel tört ki felfelé az E.On árfolyama, ezzel tér nyílt a további emelkedés előtt. A technikailag alakzatból számítható rövidtávú célárfolyamnak 10,3 eurót lehet meghatározni. Azonban az emelkedés a javuló fundamentumok és a hosszabb távon is kedvező technikai kép alapján tovább is fennmaradhat.

Szeptember végén az MACD vételi jelzést adott, ekkor azonban még a háromszög felső éle korlátozta az árfolyam emelkedését.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Kedvező momentum a német kormányalakítás kapcsán

Az E.On már leválasztotta a hagyományos energiatermelő tevékenységét, így jelenleg lakossági szolgáltatások nyújtásával és megújuló energiatermeléssel foglalkozik. Így számára a Zöldek parlamentbe kerülése pozitív fejlemény, hiszen a várhatóan szigorodó környezetvédelmi szabályozás kedvezőbb helyzetbe hozza a megújuló energiával foglalkozó cégeket.

Korábban leválasztott, fosszilis üzletágában (Uniper) megmaradt részesedését szerencsés időzítéssel pont szeptember értékesítette 3,76 milliárd eurós értékben.

Növekvő osztalékkal számol a piac

Mivel az E.On egy közműcég, így árfolyamának megítélésekor kimondottan fontos, hogy az osztalékvárakozások, hogyan alakulnak. Ebből a szempontból kedvező bejelentést tett augusztusban az E.On, mikor az osztalék kifizetési rátát 65%-ra emelték meg 2018-ra vonatkozóan.

Ennek eredményeként az egy részvényre jutó osztalékvárakozások is emelkedésnek indultak. Jelenleg 2017-re 0,3, 2018-ra pedig 0,43 eurós osztalékot várnak a részvénytől. Főként utóbbi jelent jelentős emelkedést az év elejéhez képest. Ez 2017-re 3%-os, 2018-ra pedig 4,3%-os osztalékhozamot jelent.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Átlag alatti értékeltségen az E.ON

Az E.On értékeltsége a legfontosabb előretekintő mutatók alapján is a szektortársak alatt forog az E.ON. Ez a diszkont különösen szembetűnő az előretekintő EV/EBITDA tekintetében, ahol alacsonyabb értékeltséggel csak az RWE rendelkezik. Viszont az RWE pont ellenkező utat járt be, mint az E.On, ők a hagyományos energiatermelési üzletágat tartották meg, így növekedési lehetőségeik kisebbek, miközben a német szabályozási kockázatok nagyobbak, így a nagyobb értékeltségi diszkont is megalapozottnak tűnik.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás