Újabb csalódást keltő inflációs adat az USA-ból

2017.10.13. 15:46 • Erste Uzsonna

Enyhe emelkedést mutatnak a vezető amerikai indexek piacnyitást követően.

Elmaradt az amerikai infláció a várakozásoktól szeptemberben. A havi adat 0,5%-os emelkedést mutatott a várt 0,6%-kal szemben, amely kiugró érték a finomítói leállások okozta benzinár emelkedésnek volt köszönhető. Ezt a hatást kiszűrő adat a maginflációs mutató, ami azonban csupán 0,1%-os emelkedést mutatott a hónapban a várt 0,2%-kal szemben. Az év/év alapú maginfláció 1,7%-on stagnált a várt 1,8%-kal szemben. Az adatközlést követően esésnek indultak az amerikai hozamok, a dollár ezzel párhuzamosan 1,181-ről 1,186-ig gyengült az euróval szemben.

Havi alapon 1,6%-kal növekedett a kiskereskedelmi forgalom az USA-ban, ami 0,1 százalékponttal elmaradt a várakozásoktól. Az autó- és üzemanyag-értékesítéstől tisztított mutató 0,5%-kal emelkedett a várt 0,4%-kal és az előző havi 0,1%-kal szemben.

Tovább szenved a Wells Fargo, a bank egy részvényre jutó tisztított nyeresége 0,84 dollár lett a várt 1,02 dollárral és a megelőző évi 1,03 dollárral szemben a harmadik negyedévben. A jelentősebb mértékben visszaeső eredmény főként a bank gazdasági válság során mutatott jelzáloghitelezési politikájával van összefüggésben, ugyanis egy újabb egy milliárd dolláros tartalékot kellett képeznie a várható bírságokra. A nettó profit felét kitevő lakossági üzletág emiatt csupán 2,23 milliárd dolláros profitot termelt az egy évvel ezelőtti 3,23 milliárd dollárhoz képest. A bank fiktív ügyfélszámlái körüli botrány továbbra is meglátszik a számokon, ami többek között a visszaeső hitelvolumenben is megmutatkozik. Eközben a Citi, a JPMorgan és a Bank of America is képes volt növelni azt. Emellett a nettó kamatmarzs is csupán 2,87% lett az elemzők által várt 2,92%-kal szemben. A kedvezőtlen hírekre 4%-os mínuszt mutatnak a részvények piacnyitást követően.

A főbb sorokon az elemzői várakozásokkal összhangban levő számokat közölt a Bank of America. Az egy részvényre jutó tisztított profit 0,48 dollár lett a várt 0,46 dollárral szemben. A bevételek 1% körüli növekedést mutattak és 21,8 milliárd dollárt tettek ki, miközben a költségek 2,5%-kal estek vissza év/év alapon. A kötvénykereskedési bevételek 22%-kal estek vissza, amit a többi bankhoz hasonlóan az alacsony piaci volatilitás magyaráz. A betétállomány 4%-kal, a hitelállomány 6%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. 1%-os eséssel kezdte a kereskedést a részvény, miután a gyenge amerikai inflációs adat okozta hozamcsökkenés az egész bankszektorra rányomja a bélyegét.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás