Tovább robog a Caterpillar

2017.10.24. 15:46 • Erste Uzsonna

A kedvező gyorsjelentéseket követően emelkednek az amerikai részvényindexek. A Dow 0,7%-kal, az S&P500 és a Nasdaq 0,1%-kal emelkedik.

Több mint 50%-ot emelkedtek a Caterpillar részvényei az elmúlt egy évben, a mai gyorsjelentést követően pedig tovább folytathatják a menetelést. A vállalat 11,41 milliárd dolláros árbevételen 1,77 dolláros EPS-t ért el a várt 10,65 milliárd dolláros árbevétel- és 1,25 dolláros EPS-várakozással szemben. Emellett 2017-es tisztított EPS-előrejelzését 6,25 dollárra emelte a vállalat a korábbi 5 dollárról, míg az elemzői konszenzus ezelőtt 5,29 dollárról szólt. A kedvező számok mögött főként az erős kínai piac, az amerikai olaj- és gázkitermelők javuló helyzete, illetve bányatársaságok növekvő beruházási hajlandósága húzódtak meg, amik továbbra is kitarthatnak. A kedvező kilátásokra 6%-kal emelkedik a részvények árfolyama piacnyitást követően.

Felülmúlta a várakozásokat a General Motors a harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A nagy amerikai autógyártó 33,6 milliárd dolláros árbevételt ért el a várt 32,9 milliárddal szemben, míg az egy részvényre jutó tisztított profit 1,32 dollár lett a várt 1,11 dollárral szemben. A nyár folyamán a részben tervezett és részben nem tervezett leállások miatt az árbevétel 14%-ot esett vissza év/év alapon, azonban a SUV-ok növekvő értékesítése részben kompenzálta az emiatt kieső profitot. Piacnyitást követően 1,5%-os emelkedést mutatnak a részvények.

Megverte a profitsoron az elemzői várakozásokat a Biogen. A biotechnológiai vállalat a vártnak megfelelő 3,08 milliárd dolláros árbevételen 6,31 dolláros egy részvényre jutó tisztított eredményt ért el, felülmúlván az 5,73 dolláros elemzői konszenzust. A vállalat főbb gyógyszerei nagyjából hozták a tőlük elvárt eredményeket. Az Amerikai Gyógyszerfelügyelet által 2016 végén jóváhagyott Spinraza értékesítési számai, ami a világon elsőként képes a gerinceredetű izomsorvadást megállítani közel 10%-kal verte meg az elemzői várakozásokat és 271 millió dollárt tett ki a negyedévben. A vártnál jobb eredmény ellenére a befektetők profitrealizálásba kezdtek, így piacnyitás után 2,5%-kal esik a részvény.

Megfelelt a várakozásoknak a McDonald’s harmadik negyedéves gyorsjelentése. A vállalat 5,75 milliárd dolláros árbevételen 1,76 dolláros tisztított EPS-t ért el. A legalább egy éve nyitva tartó éttermekben az értékesítések 6%-ot növekedtek év/év alapon a várt 4,1%-kal szemben. Az USA-ban, a vállalat fő piacán a mutató 4,1%-os növekedést mutatott a várt 3,4%-kal szemben. A harmadik negyedévben a vállalat éttermeinek közel fele már franchise partnerek által volt működtetve, amelyek körét tovább kívánja bővíteni a vállalat. Piacnyitás után 1%-os emelkedést mutatnak a részvények.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás