A kiskereskedelmi szektor rontotta le az amerikai munkerőpiaci adatot

2018.01.05. 15:09 • Erste Uzsonna

A vártnál gyengébb munkaerőpiaci adat ismét megadta a kedvező alaphangot a mai amerikai kereskedésre, ugyanis a befektetők arra spekulálnak, hogy esetleg kevésbé szigorúan fog emelni a kamatokon a Fed. Noha egy adatból nem lehet erre vonatkozóan messzebb menő következtetéseket levonni az S&P500 és a Dow 0,4%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

Az elemzők által várt 193 ezer fővel szemben csupán 146 ezer fővel nőtt a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma az USA-ban 2017 decemberében. Ez főként a kiskereskedelmi szektorban tapasztalható leépítéseknek volt köszönhető, aminek következtében 20 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma a szektorban a hónapban. Ezzel 2017-et az egyik legtöbb embert foglalkoztató szektor összességében 67 ezer fős létszámcsökkenéssel zárta, míg a megelőző évet még 203 ezer fős bővüléssel.

Egyéb fronton nem volt meglepetés a munkaerőpiaci adatokban. A munkanélküliségi ráta a várakozásokkal összhangban 4,1%-on stagnált, míg az átlagos órabérek hó/hó alapon 0,3%-kal emelkedtek, ami év/év alapon 2,5%-os emelkedésnek felelt meg. Ezek az adatok is megegyeztek a várakozásokkal.

Donald Trump erőfeszítései ellenére közel hat éves csúcsára ugrott az USA külkereskedelmi hiánya novemberben. A hiány 3,2%-os havi növekedést követően 50,5 milliárd dollárra ugrott, ami az import 2,5%-kal való megugrásának volt köszönhető az export 2,3%-os növekedésével szemben.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás