Három éves csúcsok az olajpiacon – mehet ez a ralli tovább?

2018.01.12. 12:09 • Erste Research Blog

Ha megnézzük a chartokat, az olajpiac ralli tavaly júniusban indult, amikor még mindkét olajfajta 45 dollár alatt volt. Azóta az emelkedés többé-kevésbé töretlen. Az OPEC novemberi döntés pedig decemberben olaj volt a tűzre: azóta 10%-os ugrást láttunk az árakban.

Brent-WTI 1 éves ármozgás
Forrás: Bloomberg

Rövidtávon nehezen képzelhető el, hogy mi állítsa meg ezt az emelkedést. Az USA nyersolaj készletei a kisebb szaúdi exportnak és az erős finomítói aktivitásnak köszönhetően jó eséllyel csökkenni fognak a következő hetekben. Az amerikai fúróberendezés szám várhatóan stagnál, s talán 1-2 hónapon belül ismét emelkedni fog ez az irányadó mutató a magasabb olajárak hatására. A globális kereslet továbbra is masszív, míg az OPEC kommentárokból sem látszik a repedés a korábbi megállapodás falán. Várhatóan ez az orosz elnökválasztásokig (idén március), még a vonakodó oroszok sem borítják az asztalt.

A leginkább felfelé ható tényező azonban a geopolitika. Trump elnök eltökéltnek látszik, hogy Irán ellen újra elindítsa a szankciókat. Venezuela gyorsuló ütemben csökkenti olajtermelését. A helyzet továbbra is feszült Nigériában és Líbiában. És persze ne feledkezzünk meg Szaúd-Arábiáról – a környék egyik legstabilabb királyságában olyan mérvű reformok vannak, amelyek fenekestül forgathatják fel a birodalmat. Azt hiszem, egy három számjegyű olajár szinte biztos, ha Szaúd-Arábiában zavargásokról vagy a törvényes rend felbomlásáról szóló hírek érkeznek vagy éppen nyílt katonai konfliktus alakul ki Iránnal. Ez utóbbi ország is forrong, hiszen az elmúlt tíz évben a GDP nem változott, a lakosság viszont szépen nőtt.

Szóval látszik még a ralli folytatódása, amit várhatóan a felpörgő USA palaolaj termelésről vagy az OPEC megállapodás megszegéséről szóló hírek állíthatnak meg. De egyelőre ezek közvetlenül nem fenyegetnek. Ami azt jelenti, hogy egy 5-10 dolláros további olajár emelkedéshez minden adott.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás