Jó hírek a bankszektornak

2018.01.12. 16:11 • Erste Uzsonna

Tovább emelkednek a kereskedés elején az amerikai piacok. A Dow 0,7%-kal, az S&P500 0,3%-kal, a Nasdaq 0,1%-kal emelkedik.

1,76 dollár lett a J.P. Morgan egyszeri tételektől tisztított részvényenkénti eredménye a negyedik negyedévben, ami felülmúlta az 1,69 dolláros elemzői konszenzust. A vállalat 2,4 milliárd dollárnyi leírást hajtott vége a negyedévben a halasztott adókövetelések egy részének leírása és a külföldi profitok hazautalását érintő egyszeri adóköltség miatt. Ezzel az adóreform negatív hatásán túlvan a vállalat. A pozitív hatás pedig idén az effektív adókulcs csökkenése lehet, 32%-ról 19%-ra. Az emelkedő hozamoknak köszönhetően év/év alapon 11%-kal 13,4 milliárd dollárra nőtt a bank nettó kamatbevétele, a nettó kamatmarzs 2,42%-ra emelkedett a várt 2,39%-kal szemben. A kereskedési bevételek 26%-os visszaesést mutatattak egy erős bázisról 3,4 milliárd dollárra, ami alulmúlta az elemzők várakozását. Az eredményre nem mutatott az árfolyam számottevő elmozdulást.

A Wells Fargo-nak is 19%-ra csökkenhet idén az effektív adókulcsa, amire szüksége is lesz a vállalatnak a negyedik negyedéves eredményeket elnézve. A vállalat 3,25 milliárd dollárnyi perköltséget kellett fizessen a negyedévben, a hamis bankszámlanyitásokkal kapcsolatos botrány és a vállalat értékesítési taktikáival kapcsolatos ügyek miatt. Az egy részvényre jutó tisztított eredmény végül 0,97 dollár lett a várt 1,02 dollárral szemben. A nettó kamatmarzsa a banknak 2,84% lett a várt 2,87%-kal szemben. Az árfolyam 1%-kal esik piacnyitást követően.

Nagy változáson megy át a Facebook alkalmazás üzenőfala. Mostantól a szűrőbeállítások a barátok és családtagok által megosztott tartalmakat fogják előtérbe hozni, míg az egyéb nem reklámmal kapcsolatos tartalmak, mint például a hírek kisebb prioritást kapnak. Ezzel inkább közösségi interakciók, mintsem a felhasználók figyelmét felkeltő tartalmak irányába megy el a vállalat. Ez pedig előfordulhat, hogy csökkenti a felhasználók elkötelezettségét az alkalmazás iránt rövidtávon, amire 4%-os eséssel indította a kereskedést az árfolyam. Hosszú távon azonban ez szolgálja jobban az üzletet Mark Zuckerberg szerint. A vállalat alelnöke, John Hegeman szerint a hirdetésekre ez a stratégia nem lesz hatással.

A várt felett alakult az amerikai maginfláció decemberben, ami újabb reményeket adhat a Fed-nek arra, hogy az általuk preferált inflációs mutató (PCE) is hamarosan eléri a jegybank 2%-os célját. A fogyasztói árak év/év alapon a vártnak megfelelő 2,1%-kal emelkedtek, azonban az élelmiszer- és energiaáraktól tisztított mutató 1,8%-os emelkedést mutatott a várt és az előző havi 1,7%-kal szemben. A Havi adat 0,3%-os emelkedést mutatott a várt 0,2%-kal szemben. Az adatokra emelkedéssel reagáltak az amerikai hozamok (a 2 éves hozam a válság óta először ment 2% fölé), amiből elsősorban a bankszektor profitál.

A vártnál kissé gyengébb decemberi értékesítésekről adtak számot kiskereskedelmi adatok az USA-ban, azonban ezért kárpótol a novemberi becslés revíziója. Decemberben havi 0,4%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a várt 0,5%-kal szemben, míg a novemberi adatot 0,8%-os emelkedésről 0,9%-ra felfelé korrigálták.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás