Nem változtat részvényesi juttatási programján a Citi

2018.01.16. 15:36 • Erste Uzsonna

További emelkedést mutatnak az amerikai piacok a határidők állása szerint. A Dow a jó gyorsjelentéseknek köszönhetően 0,8%-kal, az S&P500 és a Nasdaq 0,5%-kal emelkednek.

Első ránézésre sokkolhatná a befektetőket a Citigroup negyedik negyedévre publikált eredménye, ami egyszeri tételekkel együtt 18,3 milliárd dolláros veszteséget mutatott. Ez azonban annak köszönhető, hogy a társasági adócsökkentés következményeként a vállalat halasztott adókövetelései egy részét le kellett írja (19 milliárd dollár), valamint a hazautalni szándékozott likvid eszközök után egyszeri adóelhatárolást képezett (3 milliárd dollár). Ezektől a hatásoktól tisztítva kicsivel a várt feletti, részvényenkénti 1,28 dolláros profitot ért el a bank, mindezt szintén a vártnak megfelelő 17,3 milliárd dolláros bevételen. A következő 3 évre tervezett 60 milliárd dollár összértékű részvényesi juttatási programján nem változtatott a cég. Ezt pozitívumként fogadtak a befektetők, mivel az adóreform egyszeri hatásainak következtében a bank CET1 tőkéje 6 milliárd dollárral esett vissza, így 12,6%-ról 12,3%-ra csökkent a tőkemegfelelési mutató. A kereskedési bevételeke a vártnak megfelelően, 20% körül estek év/év alapon az erős bázis miatt, azonban a kereskedelmi banki bevételek 5,6%-os emelkedése, 8,4 milliárd dollárra több mint kompenzálta ezt. Összességében a nettó eredmény 4%-kal, 3,7 milliárd dollárra emelkedett. A részvények 2,5%-kal emelkednek piacnyitás előtt.

Erős számokat közölt a negyedik negyedévre a UnitedHealth, ami még a legoptimistább elemzői várakozásokat is felülmúlta. 52,1 milliárd dolláros árbevételen 2,59 dolláros egy részvényre jutó tisztított profitot ért el, a várt 51,6 milliárd dolláros árbevétellel és 2,50 dolláros egy részvényre jutó eredményvárakozással szemben. Amerika legnagyobb egészségbiztosítója a 2018-as egy részvényre jutó eredményvárakozását a 10,55-10,85 dolláros sávról a 12,3-12,6 dolláros sávra emelte (+16%), amit az adóreform hatásaival magyarázott. Az egészségbiztosítási szektor a társasági adó csökkentésének egyik legnagyobb nyertese, ugyanis árbevételük döntő többsége az USA-ban realizálódik. A UnitedHealth az adócsökkentésből származó várható többletnyereséget főként technológiai fejlesztésekre szeretné költeni. Az árfolyam 1,5%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

Újabb mélyütés a General Electricnek, ezúttal a már leépítés alatt álló viszontbiztosítási üzletágán hajt végre 6,2 milliárd dolláros leírást a vállalat a negyedik negyedévben. Ráadásul ennek mértéke az adótörvények miatt 7,5 milliárd dollárra emelkedik. Ez részvényenként 0,87 dollárt jelent, piacnyitást követően 0,5 dollárral esik az árfolyam.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás