Nemcsak az Airbus és a Boeing profitál a repülési boomból

2018.01.24. 15:32 • Erste Uzsonna

További emelkedést vetítenek előre az amerikai határidők, a vezető indexek 0,3-0,4%-kal emelkednek.

A vártnak megfelelő negyedik negyedéves eredményt közölt a United Technologies, azonban a 2018-as évre a várttól elmaradó profitkilátást fogalmazott meg. 15,7 milliárd dolláros árbevételen 1,6 dolláros egy részvényre jutó tisztított profitot ért el a cég. A 2018-as évre 5%-os egy részvényre jutó profitbővülést vár a 6,85-7,1 dolláros sávba, az elemzők ezzel szemben 7,38 dollárt vártak átlagosan. A repülőgépturbinákat gyártó üzletág továbbra is jól teljesít 12%-os év/év alapú növekedéssel, a repülési rendszereket fejlesztő üzletág 6%-kal növekedett. A felvonóüzletág a kínai gyengélkedés ellenére 6%-kal növekedett év/év alapon. A főbb kérdés a vállalatnál továbbra is az, hogy sikerül-e idén véghezvinni a Rockwell Collins akvizíciót. Az árfolyam 0,5%-kal esik piacnyitás előtt jelentést követően.

A várttól elmaradt a General Electric negyedik negyedéves árbevétele (31,4 vs 33,8 milliárd dollár), azonban az egy részvényre jutó profit megegyezett a várakozásokkal (0,28 cent). Fény volt az alagút végén, hogy 2018-as profitcélján nem változtatott a vállalat, továbbra is az 1-1,07 dolláros sávban határozta meg. Noha a gázturbinákat gyártó és az olaj- és gázipari üzletágak gyengélkednek, az egészségügyi üzletág 6%-kal, a repülőgépturbinákat gyártó üzletág 2%-kal növekedett év/év alapon. A hírekre 1%-kal emelkedik az árfolyam piacnyitás előtt.

A várakozásokhoz közeli negyedik negyedéves jelentést közölt a Comcast is. A médiavállalat 4%-kal növekvő, közel 22 milliárd dolláros árbevételen 0,49 dolláros tisztított EPS-t ért el. A kábeltévé előfizetők száma tovább morzsolódott, azonban kisebb mértékben mint ahogy az elemzők várták. Eközben a nagysebességű internetfelhasználók száma a vártnál nagyobb mértékben (350 vs 309 ezer) növekedett. Ezt a folyamatot látva a vállalat további beruházásokat eszközöl az utóbbi szegmensbe, azonban kábeltévés előfizetőiről sem mondott le és igyekszik ott is újítani. Az árfolyam 1%-kal esik piacnyitás előtt.

1 milliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Qualcommra versenyjogi szabályok megsértése miatt. A Bizottság szerint a félvezetőgyártó vállalat olyan ajánlattal csábította magához az Apple-t 2011-ben, aminek keretében rendkívüli kedvezményeket adott a vállalatnak, mindezt azért cserébe, hogy kizárólag az ő chipjeiket használják a vállalat okostelefonjainál és iPdajeinél. Ez az egyezség 2016 szeptemberében járt le. Az ítélet ellen a vállalat azonnal fellebbezett. Mindez részvényenként körülbelül 1,2 dollárt jelent a Qualcommank, 68 dollár körüli részvényárfolyam mellett. Piacnyitás előtt 1%-kal esik az árfolyam.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás