Várt alatti GDP, de pozitív folyamatok a háttérben

2018.01.26. 15:38 • Erste Uzsonna

Ismét emelkedést vetítenek előre az amerikai határidők. A Nasdaq 0,5%-kal, az S&P500 0,3%-kal, a Dow 0,2%-kal emelkedik.

A várt évesített 3%-kal szemben csupán 2,6%-kal növekedett az amerikai GDP a negyedik negyedévben az első becslés szerint. A vártnál gyengébb adat mögött a nettó export és a készletek változásának GDP-t mérséklő hatása húzódott meg. A fogyasztói kiadások 3,8%-kal emelkedtek, ami 2016 második negyedéve óta nem látott mérték, míg a beruházások 10% felett, amihez részben a hurrikánokat követő újjáépítési láz is hozzájárult. Ez a kormányzati kiadásokat is többéves csúcsra repítette. Összességében ezért azt lehet elmondani, hogy annak ellenére, hogy jelen állás szerint nem sikerült harmadszor egymás után 3% vagy afeletti GDP növekedést elérnie az USA-nak, pozitívak a mögöttes folyamatok, mivel a belső fogyasztás és a beruházások dinamikus ütemben növekednek. Összességében 2017-ben ezzel 2,3%-os növekedést mutatott az amerikai gazdaság, így már nagyon kicsi az esélye annak, hogy a revíziók hatására ez a Donald Trump által megcélzott 3%-ra emelkedjen. Ennek megfelelően a dollár kisebb kezdeti gyengülést követően, inkább erősödéssel reagált a hírre.

A várt havi 0,8%-kal szemben 2,9%-kal növekedett a tartós cikkek rendelésállománya decemberben az USA-ban. A védelmi célú és repülőgép-megrendelésektől tisztított adat azonban 0,3%-os visszaesést mutatott, ami kissé beárnyékolja a képet.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás