Megijedtek a vártnál magasabb inflációtól a részvénypiacok

2018.02.14. 15:18 • Erste Uzsonna

Hirtelen 1,5%-os eséssel reagáltak az amerikai határidős indexek a vártnál magasabb amerikai inflációs adatokat követően, ezzel 1% körüli mínuszokba csúsztak.

Év/év alapon 2,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak az USA-ban januárban a várt 1,9%-kal szemben, ami stagnálást jelent az elmúlt hónaphoz képest. A maginfláció is a várt felett alakult és 1,8%-lett a várt 1,7%-kal szemben, ami szintén stagnálás decemberhez képest. A vártnál magasabb adatok részben a ruházati cikkek árának közel 30 év óta nem látott megugrása hozta, ami havi alapon 1,7%-os megugrást mutatott és a teljes inflációs mutatóban 3%-os súllyal szerepel. Emellett a lakhatási és egészségügyi költségek emelkedése is hozzájárult a tovább növekvő fogyasztói árakhoz. A részvénypiacokra gyakorolt hatás mellett természetesen a kötvénypiacra is hatott az adat, azonban ott hamar elkezdett visszafordulni a megindult hozamemelkedés. A dollár átmeneti erősödést mutatott, de ennek nagyobb részét már visszaadta.

Az inflációs adatok mellett kiskereskedelmi forgalmi adatok is érkeztek, amik elmaradtak a várakozásoktól.  Januárban 0,3%-kal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, míg a konszenzus 0,2%-os bővülést várt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás