Megugrott a forint árfolyama a turbulenciában

2018.02.21. 14:22 • Erste Ötletgyár Maxi

Az elmúlt hetekben enyhén gyengült a forint árfolyama az euróval szemben. Az EURHUF jegyzések körülbelül két forintot emelkedtek a január végi kereskedési ötletünk megfogalmazása óta. Az emelkedés java február elején, a tőkepiaci turbulencia során következett be.

A számunkra kedvező árfolyammozgást kihasználva stop megbízásunk emelését javasoljuk a korábbi 307,9-es árfolyamról 310,49-re, melynek aktiválódása esetén is profit realizálásra nyílna lehetőségünk. Ez a szint a februári lokális mélypont és egyben a 20 napos mozgóátlag alatt helyezkedik el.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az elmúlt hetekben nem történt érdemi fundamentális változás. A magyar folyófizetési mérleg továbbra is jelentős többletet mutat, míg a hazai monetáris politika továbbra is rendkívül lazának számít. Ugyanakkor az elmúlt hetek piaci mozgásai megerősítettek minket azon véleményünkben, hogy a nemzetközi tőkepiaci folyamatok alól Magyarország nem képes függetleníteni magát, és hogy a Fed illetve az EKB potenciális szigorításának hatása a forint árfolyamába is be fog gyűrűzni. Ennek egyik látványos megjelenési formája volt a 10 éves magyar államkötvény piacán bekövetkező hirtelen hozamváltozás.

Túlfeszítették a húrt?

Az elmúlt hónapokban nagyon erőteljes elmozdulásokat láthattunk a 10 éves magyar államkötvényekben. Január elején még 2,0% alatt is jártak a hozamok, ahonnan a nemzetközi események hatására rövid idő alatt 2,6%-ig pattantak vissza. Vagyis a piaci feszültségeket a hosszú hozamok vezették le.

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás