A Fed új embere is tovább emelné az alapkamatot

2018.02.22. 15:26 • Erste Uzsonna

Ledolgozták a nap eleji mínuszokat az amerikai határidős indexek, úgy tűnik, hamar elmúlt az átmeneti ijedtség a Fed tegnapi jegyzőkönyvét követően. Az S&P500 0,5%-os, a Nasdaq 0,6%-os, a Dow 0,3%-os emelkedést mutat piacnyitás előtt.

Még októberben csatlakozott a Fed igazgatótanácsához (ezzel állandó szavazótag a kamatdöntő üléseken) Randal Quarles, mint a pénzügyi felügyelet helyettes igazgatója, akitől a válság óta hozott szigorúbb szabályozások enyhítését várják. Tegnapi beszédében az alapkamat további fokozatos emelése mellett érvelt, amit egyfelől az amerikai gazdaság rég nem látott kedvező állapotával indokolt. Másrészt véleménye szerint az infláció növekedési ütemének tavaly látott lassulása valószínűleg átmeneti jelenség, így ez sem akadály a további kamatemelés előtt. A Fed tegnap látott jegyzőkönyve is hasonló optimizmusról számolt be, így mindenképpen érdemes lesz figyelni a március 20-21-ei kamatdöntő ülést, hogy változtatnak-e a kamatpályával kapcsolatos elképzeléseiken a Nyíltpiaci Bizottság tagjai.

7 ezer fővel 222 ezerre esett vissza az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma az elmúlt héten az USA-ban. Az elemzők várakozása 230 ezer fő volt. Az érték továbbra is a 45 éves mélypont közelében tartózkodik, ami továbbra is azt bizonyítja, hogy igen jó állapotban van az amerikai munkaerőpiac.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás