Nem habozott Kína

2018.04.04. 16:33 • Erste Uzsonna

Lesújtotta a piacokat kína válaszreakciója az amerikai vámokra. A kereskedést a legtöbb amerikai index 1-1,5% körüli eséssel indította.

Hamar megérkezett a kínai válaszlépés az amerikai importvámokra. Az állami tévé magyar idő szerint ma délelőtt bejelentette, hogy 106 amerikai termékre vetne ki 25%-os importvámot, amelyek importértéke 2017-ben összesen 50 milliárd dollárt tett ki (ugyanúgy ahogy az USA importvámja által érintett kínai termékek esetében). Ezzel, ahogy az előzetesen várható is volt, Kína a szemet-szemért elvet követi. A kínai importvám többek között autókat, repülőgépeket, mezőgazdasági termékeket és vegyi anyagokat érint (pl.: szója), mértéke azonban jelentősen eltörpül a teljes amerikai gazdaságot tekintve. A bejelentés szerint az importvám hatályba lépése annak a függvénye, hogy az USA által kihelyezett importvám mikor lépne életbe. Ez pedig a tegnaptól számított 30 napon belül biztos nem lép életbe, ugyanis ennyi idő minimum rendelkezésre áll az érintett felek konzultációjára. A hírekre ismét kockázatkerülés bontakozott ki a piacokon, az amerikai határidők 0,5% körüli mínuszból 1,5-2% körüli mínuszba süllyedtek a bejelentést követő egy órában. A Boeing piacnyitás előtt már 5% feletti mínuszt mutat, míg a General Motors és a Ford is hasonló mértékben esik. Mindenesetre egy sokak által várt komolyabb negatív bejelentésen túlvan ezzel a piac, így amennyiben nem licitálnak tovább egymásra a felek lassacskán lenyugodhatnak a kedélyek.

Az ADP foglalkoztatottsági adatok 241 ezres bővülést mutattak márciusban a várt 210 ezer helyett, ami kedvező előjel a pénteki hivatalos munkaerőpiaci adatokat megelőzően.

 A márciusi végleges  Markit PMI index nem mutatott jelentősebb eltérést a korábbi becsléshez képest.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás