Nem csak az adóreform miatt várhatók jó gyorsjelentések az USA-ból

2018.04.10. 15:49 • Erste Ötletgyár Mini

A FactSet által gyűjtött elemzői konszenzus szerint átlagosan 17,1%-kal emelkedhet év/év alapon az S&P500-at kitevő vállalatok egy részvényre jutó profitja, ami 2011 első negyedéve óta nem látott érték lehet. Ez persze jórészt a tavaly év végén életbe lépett társasági adócsökkentés következménye, aminek keretében megközelítőleg 5 százalékponttal növelték a 2018-as első negyedévre vonatkozó eredmény-előrejelzéseiket az elemzők. Mindenestre az árbevételek növekedését tekintve is pozitív kép tárul elénk, 7,3%-os év/év alapú növekedés a konszenzus.

Az első negyedéves vállalati előrejelzések alapján az várható, hogy a technológiai szektornak újfent erős jelentési szezonja lesz. Eddig 26 vállalat adott a szektorból a konszenzus által vártnál magasabb egy részvényre jutó profitelőrejelzést, az utóbbi öt év 11-es átlagával szemben. Első hallásra talán az adóreform hatásainak lehetne ezt tulajdonítani, azonban ugyanez az adat az árbevétel-várakozások esetében 28 céget tár fel, aki a konszenzusnál kedvezőbb várakozást közölt. Ez pedig arról tanúskodik, hogy továbbra is kitarthat a kedvező momentum a fundamentumokban, amit a 22%-os előrejelzett év/év alapú EPS-bővülés is alátámaszt élén továbbra is a félvezető szektorral (+31%).

Ez azonban csupán a dobogó harmadik fokához elég, ugyanis az energiaszektor (várt EPS növekedés: 78% év/év) és a nyersanyagszektor (várt EPS növekedés: 41% év/év) továbbra is alacsony bázisról dobbant nagyot.

A dobogóról pedig csak kissé lemaradva a pénzügyi szektor következik (várt EPS növekedés: 20% év/év), ahol a kedvező makrogazdasági folyamatok mellett a részvény- és kötvénypiacokra költözött volatilitás is kifejezetten jót tehet a bevételeknek. Ez utóbbi főként a Morgan Stanleynek és a Goldman Sachsnak lehet jó hír.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás