Rendre emelik idei várakozásaikat az amerikai cégek

2018.04.24. 14:55 • Erste Uzsonna

A mai gyorsjelentéseket megelőzően 11,1%-ra ugrott az S&P500 profitmarzsa az eddigi első negyedéves jelentések alapján, ami ha így marad, további növekedést jelentene az utóbbi években látott 9,5-10,5% körüli értékekhez képest. Ebből az látszik, hogy az adóreform kedvező hatása felülmúlja a bérek és egyéb költségek növekedéséből származó negatív hatást. A mai, piacnyitás előtti gyorsjelentéseket követően pedig ez a szám minden bizonnyal tovább ugrott, akárcsak az amerikai határidős indexek, ahol 0,4-0,6% körüli pluszokat láthatunk.

A kedvező első negyedéves számokat követően 24%-kal emelt idei profitvárakozásán a Caterpillar, amit a továbbra is erős amerikai (főként építőipar) és kínai (főként infrastruktúra fejlesztés) kereslet támogat. Immáron 10,25 és 11,25 dollár közötti EPS-t vár idénre a cég a negyedévvel ezelőtti 8,25-9,25 dolláros sávhoz képest. Mindez a globális gazdasági fellendülés szempontjából is pozitív hír, ugyanis a Caterpillar számai általában jó indikációt nyújtanak a konjunktúra aktuális helyzetével kapcsolatban. A negyedévben 12,9 milliárd dolláros árbevételen (várt: 12 milliárd dollár) 2,8 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég (várt: 2,1 dollár). A kedvező hírekre közel 4%-kal emelkedik az árfolyam piacnyitás előtt.

Kedvező első negyedéves jelentést tett közzé a Lockheed Martin is, melyben egész évre vonatkozó EPS-előrejelzését a korábbi 15,2-15,5 dolláros sávról 15,8-16,1 dollárra emelte. Az első negyedéves egy részvényre jutó tisztított profit 4 dollár lett a várt 3,4 dollárral szemben.

5%-kal emelkedtek év/év alapon a Coca-Cola organikus bevételei az első negyedévben, ami arra utal, hogy egyes kulcstermékek újragondolásával és újabb termékek bevezetésével sikerül ismét növekedést felmutatnia a cégnek. Nagyjából ez a növekedési ütem a menedzsment szerint az egész idei évben fennmaradhat. A vállalat 7,6 milliárd dolláros árbevételen (várt.: 7,3 milliárd dollár) a vártnak megfelelő 0,46 dolláros tisztított EPS-t ért el, egész éves célkitűzését (8-10%-os EPS-növekedés) továbbra is tartja. A hírekre enyhe emelkedést mutatnak a részvények piacnyitás előtt.

Az USA legnagyobb telekom-szolgáltatója, a Verizon is pozitívan lepte meg első negyedéves gyorsjelentésében az elemzőket. Havi előfizetőinek száma 260 ezer fővel bővült a negyedévben a várt 159 ezerrel szemben. Noha okostelefon- és tabletelőfizetőket vesztett a cég, ezt az okosórák és járművekhez kapcsolatos előfizetések számának növekedésével több, mint kompenzálta. A vállalat egy részvényre jutó eredménye 23%-kal emelkedett év/év alapon 1,17 dollárra a konszenzus által várt 1,1 dollárral szemben. Az árfolyam közel 4%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

Az egészségügyi szektor vegyesen teljesített eddig a mai napon. Az Eli Lilly a 23,7-24,2 milliárd dolláros sávba emelte idei árbevétel-előrejelzését a korábbi 23-23,5 milliárd dolláros sávról, ami az elemzőket is pozitívan meglepte (várt: 23,4 milliárd dollár). Így közel 2%-kal emelkednek a részvények piacnyitás előtt, annak ellenére, hogy tegnap piaczárás után a vállalat egy rossz hírt kapott az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelettől. Eközben a Biogen részvényei 3%-kal esnek piacnyitás előtt, miután a vállalat egyik új, sokra becsült készítménye (Spinraza) nem hozta az elemzői várakozásokat.

Érdemes lesz ma piaczárás után figyelni a világ egyik vezető félvezetőgyártójának, a Texas Instrumentsnek a negyedéves számait, miután eddig a jelentési szezonban relatíve alulteljesít a tavalyi év sikerszektora.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás