Vegyesfelvágott a mai jelentésmenü

2018.04.26. 15:20 • Erste Uzsonna

A Facebook tegnap piaczárás utáni jó gyorsjelentésének köszönhetően a Nasdaq vezetésével emelkedést mutatnak az amerikai határidők piacnyitás előtt. A technológia indexet a Facebook 8%-os emelkedése húzza, ezzel 0,9%-os emelkedést mutat. A dow 0,3%-kal, az S&P500 0,4%-kal emelkedik.

Csökkenést mutatnak az amerikai légitársaságok piacnyitás előtt, miután az American Airlines az emelkedő üzemanyagárakra hivatkozva visszavágta idei eredmény-előrejelzését. A légitársaság az eddigi 5,5-6 dolláros EPS-várakozását az 5-5,5 dolláros sávra módosította, míg az elemzők ezelőtt 5,8 dollárt vártak. Az első negyedéves számok még megfeleltek a várakozásoknak, miután a cég 10,4 milliárd dolláros üzemi eredményen 0,75 dolláros tisztított EPS-t ért el. Az árfolyam 3%-kal esik piacnyitás előtt.

1,43 dolláros egy részvényre jutó tisztított profitot jelentett a General Motors a várt 1,24 dollárral szemben az első negyedévben, miután továbbra is rendkívül nagy népszerűségnek örvendek a cég SUV-jai és pickup-jai. Ez a trend, illetve a kínai növekedés az idén tovább segítheti a cég fundamentumait, így a tavalyihoz hasonló rekord évre számít a menedzsment. Az árfolyam ennek ellenére 1%-os esést mutat piacnyitás előtt, pedig a jelentést követően már 3% feletti pluszban is tartózkodott.

Továbbra is jól teljesítenek a gyógyszergyártók a gyorsjelentési szezonban. Piacnyitás előtt mind az AbbVie, mind a Bristol-Myers Squibb a várakozásokat felülmúló eredményeket jelentett, ráadásul egész éves profitvárakozásaikat is megemelték. Az eddig vártnál gyorsabban növekvő árbevétel mellett az adóreform kedvező hatása is belejátszott ebbe. Az Abbvie részvényei 3%-kal, a Bristol Myersé 1%-kal emelkednek piacnyitás előtt.

A vártnál enyhén jobb számokat közölt a Pepsi első negyedéves gyorsjelentésében, miután 12,6 milliárd dolláros árbevételen 5,7 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég. Az organikus növekedés 2,3% volt év/év alapon a várt 1,7%-kal szemben, amit továbbra is a snack üzletág jó teljesítménye hajt. A Coca-Colahoz hasonlóan az első negyedévben kedvező fordulatot tapasztalt a cég a kulcsfontosságú amerikai üdítőital-piacon. Az árfolyam nem mutat érdemi elmozdulást a jelentésre.

Év/év alapon 10%-kal, 17,1 milliárd dollárra emelkedett a UPS árbevétele az első negyedévben, amin a vártnak megfelelő 1,55 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég. Az amerikai üzletág profitmarzsa 7,4%-ra esett az előző évi 10%-ról, ami azt mutatja, hogy a költségek nagyobb ütemben emelkednek, mint az árbevétel. A költségek lefaragása érdekében több milliárd dollár összértékű hatékonyság-növelő intézkedéseket fog végrehajtani a cég a következő években, azonban az árak emelése a konkurenciától való félelem miatt még várat magára. Kérdés, hogy erre idén vajon sort kerít-e a cég, ugyanis így tudna igazán profitálni az egyre növekvő e-kereskedelemből. Az árfolyam 1%-os mínuszban tartózkodik a jelentést követően, amiben a vártnál kissé gyengébb idei profitvárakozás is közrejátszik.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás