Várt felett az első negyedéves amerikai GDP

2018.04.27. 15:28 • Erste Uzsonna

A tegnap piaczárás utáni erős gyorsjelentéseknek köszönhetően (Amazon, Microsoft, Intel) a Nasdaq nyithat ma a legjobban a vezető amerikai indexek közül. A határidős index 0,5%-os emelkedést indukál, az S&P500 stagnál, a Dow 0,2%-kal esik.

A várt 2%-kal szemben 2,3%-kal nőtt az amerikai GDP évesített alapon az idei első negyedévben. Ez visszaesést jelent az előző negyedéves 2,9%-hoz képest, ami főként a gyengébb belső fogyasztásnak volt köszönhető. Itt csupán 1,1%-os növekedés volt tapasztalható az előző negyedévi 4%-kal szemben. Ez részben annak is köszönhető, hogy bizonyos adójóváírásokat csupán késve kapott meg a lakosság, ami az első két havi kiskereskedelmi adatok stagnálásában mutatkozott meg. Emellett már évek óta az a tendencia, hogy az első negyedéves amerikai GDP adat lefelé lóg ki a sorból, ami sokak szerint annak köszönhető, hogy bizonyos kiigazításokat követően is tartalmaz az adat szezonális torzításokat. Ezzel összességében jónak mondható az első negyedéves 2,3%-os bővülés.

1999 óta nem látott mélypontjára, napi 3,89 millió hordóra esett az Exxon Mobil olajkitermelése az első negyedévben, ami annak a bizonyítéka, hogy a vállalat kitermelési helyei egyre gyengébb minőséget mutatnak globálisan. Az egy részvényre jutó eredmény 1,09 dollár lett megfelelvén a várakozásoknak. Piacnyitás előtt 2% feletti esést mutatnak a cég részvényei.

A rivális Chevron ezzel szemben erős negyedéves gyorsjelentést tett közzé, miután 1,9 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 1,47 dollárral szemben. A cég ráadásul azt is bejelentette, hogy talán már idén ismét sajátrészvények visszavásárlásába foghat. A részvények 1%-kal emelkednek piacnyitás előtt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás