Próbál felállni a Teva

2018.05.03. 15:17 • Erste Uzsonna

További lecsorgást vetítenek előre a vezető amerikai határidős részvényindexek. Piacnyitás előtt 0,2-0,4% közötti mínuszok láthatók.

Hamar pozitív meglepetést tudott okozni a Teva, azt követően, hogy 2017 novemberétől Kare Schultz átvette a vállalat irányítását. Első negyedéves gyorsjelentésében 0,94 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég a várt 0,67 dollárral szemben. Mindezt 5,1 milliárd dolláros árbevételen a várt 4,8 milliárd dollárral szemben, ami még a legoptimistább elemzői várakozást is felülmúlta. Ezzel év/év alapon 10%-kal esett vissza az árbevétel, ami kissé jobb az előző negyedéves -16%-nál. Ez részben annak volt köszönhető, hogy a sclerosis multiplexes rohamok gyakoriságának csökkentésére szolgáló készítményéből (Copaxone) származó árbevétel lényegesen felülmúlta az elemzői várakozásokat. Ez azt mutatja, hogy a konkurens készítmény a Mylan részéről, amit tavaly októberben hagyott jóvá az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) a vártnál kisebb negatív hatást fejt ki egyelőre az értékesítésekre. Emellett a költségcsökkentési tervek is jó úton haladnak, idén 1,5, jövőre 3 milliárd dollárt takaríthat meg éves szinten a cég. Mindezeknek köszönhetően megemelte idei, igen konzervatív éves várakozásait a cég: az árbevétel 18,5 és 19 milliárd dollár között alakulhat az előzőleg kommunikált 18,3 és 18,8 milliárd dollárral szemben, míg az egy részvényre jutó profit 2,4 és 2,65 dollár között lehet az ezelőtt várt 2,22-2,50 dollárral szemben. Ezek eredőjeként pedig a vállalat által termelt készpénz 3-3,2 milliárd dollár között lehet 2018-ban az ezelőtt várt 2,6-2,8 milliárd dollárral szemben, így több juthat a 30 milliárd dollár feletti adósságállomány mielőbbi leépítésére. A hírekre 5%-kal emelkednek a részvények piacnyitás előtt.

Márciusban 49 milliárd dollárra szűkült az USA külkereskedelmi hiánya a februári 57,7 milliárd dollárról, ami az előző év szeptembere óta látott legalacsonyabb érték. Mindez annak volt köszönhető, hogy az exportok 2%-kal növekedtek, az importok 1,8%-kal estek vissza a hónapban.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás