Az OPEC és Oroszország csökkentheti a növekvő olajárak miatt feszültséget a bécsi találkozón

2018.05.25. 11:55 • Erste Research Blog

Az OPEC-nem-Opec döntés 2016. novemberében napi 1,722 millió hordóval szándékozta csökkenteni a szövetségben lévő országok termelését 2017 január 1-től. Az áprilisi adatok szerint az OPEC 166%-os megfelelést ért el, ami azt jelenti, hogy a 32,73 millió hordó/nap 2018-as célkitűzés helyett az OPEC tagállamok csak 32,12 millió hordót olajat termeltek ebben a hónapban. A teljes 1,176 millió hordós termelésvágás helyett így az OPEC 1,952 millió hordóval csökkentette a napi kitermelést.  A vele szövetséges nem-OPEC termelők is 73%-os megfelelést értek el, ami 400 ezer hordó csökkentést jelent a napi 546 ezer hordós termeléscsökkentéssel szemben.

Ez a teljes megállapodásra vetítve 2,352 millió hordós termelésesést jelent szemben az eredeti elképzelésben felvázolt 1,722 millió hordóval. A napi 630 ezer hordós különbség elsősorban Venezuela miatt következett be, mivel a latin-amerikai ország napi 500 ezer hordóval a kvóta alatt termel a PVDSA nehéz helyzete és a belpolitikai bizonytalanság miatt. Venezuela mellett Irán okozhat még meglepetést, mivel Trump elnök felmondta a 2015-ös nukleáris megállapodást, ami újra USA pénzügyi szankciókat jelenthet a perzsa állam ellen.

Az OPEC a kiszivárgott hírek szerint támogatja, hogy a teljes termelést legalább ezzel a napi 6-700 ezer hordós mértékkel emeljék meg a tagállamok és a vele szövetséges nem-OPEC termelők. Oroszország is ezen az állásponton van. Khalid Al-Falih, szaúdi olajminiszter és Alexander Novak, orosz energetikai miniszter kétszer is találkozik a közeljövőben a június 22-i bécsi OPEC ülés előtt, hogy megvitassák a kérdést. Kérdés, hogy ha termelés kiesés következik be az Irán elleni szankciók miatt, akkor lépjenek-e tovább a felek. Az OPEC-nem-OPEC döntés különösen az oroszoknak fáj, mivel az orosz cégek jelentős beruházások révén bővítették az elmúlt években kapacitásaikat. 

Ez jó hír a fogyasztóknak, mivel az olaj ára a döntés miatt csökkenhet. Pedig a Brent 10 éves átlagár, ami 81 dollár, a mostani árszint felett van, ezért nem lehet drága olajárról beszélni. Az elmúlt évek alacsony olajjegyzései után sokkszerű volt azonban mostani áremelkedés. Az olajtermelőknek sem érdeke, hogy a gyors változás miatt drasztikusan gyengüljön a kereslet, ami segíti a döntést.

OPEC - nem OPEC megfelelési ráták alakulása

Forrás: Bloomberg

Ki mennyivel csökkentette a termelését a 2016-os megegyezéshez képest?

Forrás: Bloomberg

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás