Duna House: Elkezdődött a betakarítás

2018.06.01. 13:52 • Erste Ötletgyár Maxi

Március közepén megjelent kereskedési ötletünk óta a Duna House árfolyama nem változott érdemben, a részvény az elmúlt hónapokban oldalazó mozgást mutatott be a 4.000 és 4.200 forint közötti sávban. Az alacsony likviditás miatt az elmúlt napok általános részvénypiaci esése sem hatott a részvény árfolyamára. A papír forgalma változatlanul alacsony, így a technikai elemzés alacsonyabb relevanciával bír.

Forrás: Bloomberg, Erste

Első negyedéves eredmény

Az első negyedévben kiugróan jó eredményt ért el a Duna House, ami főleg az ingatlanbefektetési szegmens számviteli sajátosságából adódik. Ugyanis az ingatlanfejlesztési tevékenységgel kapcsolatos eredmények elszámolása a lakások átadásához kapcsolódik. Mivel a negyedévben átadták a Reviczky Liget lakásainak 70 százalékát (az értékesíthető terület 65 százalékát), ezért az értékesítésükből származó eredmény is elszámolhatóvá vált, így az ingatlanbefektetési szegmens 588 millió forinttal járult hozzá a csoportszintű működési eredményhez.

Még ha az eredményt tisztítjuk is az ingatlanfejlesztési tevékenység eredményével, akkor is a működési eredmény kismértékű javulása tapasztalható.

Forrás: Duna House, Erste

Kilátások az idei évre

A menedzsment tartotta a 2018-as várakozásait. A menedzsment a MyCity nélküli tevékenységtől 950-1150 millió forint, a Reviczky projekttől 680 millió forint, a Forest Hill projekttől pedig 1060 millió forint adózott eredményt vár.

Bár az első negyedévben a tisztított adózott eredmény csak 157 millió forint lett, azonban az első negyedév szezonálisan gyenge, a téli hónapokban visszaesik az ingatlan tranzakciók száma, ami magával húzza a hitelközvetítéseket is. Ráadásul Csehországban és Lengyelországban is néhány egyszeri tétel rontotta az eredményt. Így a core tevékenységre vonatkozó eredmény előrejelzést továbbra is tarthatónak tekintjük.

Az ingatlanfejlesztésre vonatkozó profit előrejelzést pedig még konzervatívnak is gondoljuk. Hiszen a Reviczky Liget esetében az ingatlanok kétharmadának átadásán 518 millió forintos adózott eredményt realizáltak, miközben az egész évre vonatkozó vezetőségi előrejelzés 680 millió forint volt, és információink szerint idén átadásra kerül a teljes ingatlan.

Egyes szegmensek teljesítménye

A Duna House mind a három országban (Magyarország, Lengyelország, Csehország) tudta növelni eredményét az első negyedévben, azonban adózott szinten Csehországban és Lengyelországban is veszteséges maradt, bár ennek mértékét sikerült csökkenteni. 2018. első negyedévében 9 millió forint összegű követelés leírás rontotta a lengyel tevékenység működési és adózott eredményét, amit a menedzsment a normális mértéket meghaladónak és egyszeri tételnek tekint. Csehországban a pozitív működési eredmény ellenére a mintegy 10 millió forintnyi halasztott adókövetelés csökkenése negatív adózott eredményt okozott.

A franchise szegmensben az értékesítés nettó árbevétele 11%-kal, a bruttó fedezet 18%-kal javult. A növekedés oka a hálózat méretének és a tranzakciószámnak a növekedése, valamint az ingatlanárak emelkedésének folytatódása volt. Ugyanakkor a működési eredmény 50,9 millióról 40,9 millió forintra esett vissza a közvetlen működési költségek megugrása miatt, amiben kulcsszerepet játszott az televíziós- és rádiós marketing kampányok egyszeri költsége is.

A saját iroda szegmensben az árbevétel 11%-kal, a bruttó fedezet pedig 9%-kal nőtt. Itt fontos megemlíteni a cseh iroda kiugró teljesítményét. A szegmens működési eredménye 16,5 millióról 22,6 millióra javult a negyedévben.

A pénzügyi termékek közvetítésének szegmense főként a hitelkereslet növekedésének köszönhetően zárhatott erős negyedévet, ugyanis a közvetített hitel volumen év/év alapon 39,4%-kal növekedett. Az értékesítés nettó árbevétele 29%-kal, a bruttó fedezet 4%-kal, a működési eredmény 3%-kal 103 millió forintra javult. Az eltérés egyrészt abból adódik, hogy az alacsonyabb fedezettel bíró Lengyelországban volt nagyobb a növekedés, másrészt a jutalékok beérkezése időbeli eltérést mutat.

A kapcsolódó szolgáltatások szegmens a dinamikus növekedés ellenére is csak minimális mértékben járul hozzá a csoportszintű profithoz.

Szép osztalék várható

A társaság publikálta osztalékfizetési rendjét. Ez alapján a törzsrészvényekre 176 forint osztalék kerül kifizetésre, ez több mint 4%-os osztalékhozamnak felel meg, miközben a társaságban a komoly növekedési lehetőség is adott.

Utoljára június 8-án lehet osztalékra jogosító részvényekkel kereskedni.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás