Tovább csökken az USA kereskedelmi mérleg hiánya

2018.06.06. 14:54 • Erste Uzsonna

Pluszban tartózkodnak az amerikai határidők piacnyitás előtt, az S&P500 és a Nasdaq 0,2%-kal, a Dow 0,5%-kal emelkedik.

Hét hónapos mély pontjára süllyedt az USA kereskedelmi mérleg hiánya. Az export 0,3%-kal bővült áprilisban, miközben az import 0,2%-kal esett vissza. E hatások eredőjeként 46,2 milliárd dolláros kereskedelmi mérleg hiányt tudott felmutatni az ország áprilisban, ami további visszaesés az előző havi 47,2 milliárd dollárhoz képest. Kérdés, hogy Donald Trump eddigi intézkedési vajon mennyire hathattak ezekre a számokra, valószínűleg eddig elenyésző mértékben.

Ugyan igen volatilis adat, de mégis érdemlésre méltó, hogy a munkaerő termelékenysége az USA-ban 0,4%-kal emelkedett évesített alapon az első negyedévben a várt 0,6%-kal. Ezzel az elmúlt negyedéves, szintén gyenge 0,3%-os növekedési ütem környékén stagnált a mutató. Hosszabb távon egy gazdaság növekedését a termelékenységi tényező nagyban befolyásolja. Részben ezek az alacsony számok is bújnak meg amögött, hogy a Fed tagok az utóbbi években jelentősen levágták a feltételezett egyensúlyi kamatszintre vonatkozó becsléseiket.

Ugyanakkor az egységnyi kibocsátásra jutó munkaerőköltség 2,9%-os évesített növekedést mutatott, ami azt jelzi, hogy lassan de biztosan kezd kialakulni egy kisebb béroldali inflációs nyomás a gazdaságban. Ennek mértéke azonban egyelőre még elmarad a gazdasági válság előtt látott szintektől.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás