Az olasz aggodalmak elmúlásával ismét magára találhat az UniCredit

2018.06.22. 11:48 • Erste Ötletgyár Maxi

Az olasz kormányalakítási bizonytalanság közepette hatalmasat csökkent az UniCredit árfolyama, mely 18 euró környékéről egészen 13,5 euróig csökkent.

A bizonytalanság csökkenésével és a szélsőséges kimenetelek lekerülésével a napirendről megkezdődött az UniCredit árfolyamának emelkedése is. Azonban az elmúlt napok emelkedésének ellenére is még bőven van tér felfelé, mind technikai alapon, mind, pedig ha azt nézzük, hogy honnan esett a részvények árfolyama.

Mostanra az MACD vételi jelzést adott, az RSI értéke pedig normálisnak tekinthető.

A 20 napos mozgóátlagot áttörte az árfolyam, mely szintén pozitív a technikai kép szempontjából.

Bár számos ellenállás azonosítható a grafikonon, azonban hosszú távú célként a korábbi sávtetőt határoztuk meg. Így a kiszállási pontot 17,9 eurónál határozzuk meg.

A veszteséglimitáló stop-loss megbízást a 14 eurónál kialakult támaszszint alá 13,8 euróhoz helyezzük el. Így a pozíció hozam/kockázat aránya meghaladja a 3:1 arányszámot, ami igen kedvezőnek tekinthető.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az olasz meló

Érthető, hogy a befektetők aggódva figyelték az olaszországi eseményeket, hiszen az UniCredit csoport egyik legfőbb piaca, mint a profit, mind pedig a kitettség tekintetében.

Eleve adott 42 milliárd eurónyi olasz állampapír, amit az UniCredit tart. Összehasonlításképpen a bank kockázattal súlyozott eszközállománya 353,3 milliárd euró, a bank mérlegfőösszege pedig 824 milliárd euró, míg saját tőkéjének értéke 57,9 milliárd euró. Az olasz kormányalakítás közepette felmerültek olyan abszurd javaslatok, is hogy az EKB engedje el Olaszország adóságát. A befektetők pedig megijedtek, nehogy ez az elképzelés átterjedjen a többi olasz államkötvényre is. Ebben a meglehetősen valószínűtlen szcenárióban a bank tőkéjének jelentős részét elveszítette volna és szinte biztos, hogy tőkeemelésre kényszerült volna.

Az új olasz javaslatok már sokkal racionálisabbak, ésszerű költségvetést ígérnek és már a retorika szintjén is eltűnt az eurozóna elhagyása, ahogy az adóság részleges elengedése is. Ez mindenképpen pozitív fordulat a kötvénytulajdonosok, köztük az UniCredit számára is.

Az UniCreditnek nem csak az államkötényeken keresztül, hanem hiteleken keresztül is jelentős kitettséggel rendelkezik Olaszország irányába. A negyedév végén az olasz hitelek volumene 137,7 milliárd euró volt, ami a csoport hiteleinek 1/3a.

2018 első negyedévében a csoport jövedelmének egy igen jelentős része Olaszországból származott. A csoportszintű eredményhez 379 millió euróval járult hozzá az olasz operáció, ami a teljes csoportszintű eredménynek az 1/3-át adja. Ennél nagyobb profitot csak a Közép-kelet európai divíziónak sikerült elérnie az első negyedévben. Így a kedvezőtlen gazdasági folyamatok beindulása negatívan hathatott volna a bankcsoport jövedelmezőségére.

Értékeltség

A bank egy részvényre jutó tisztított könyv szerinti értéke 22,0 euró. Ehhez képest a részvények 15 euró alatt forognak, így a részvények 0,7-es P/BV értékeltség alatt állnak.

A szektortársak értékeltsége alapján készült regressziós értékelés is alátámasztja az UniCredit alulértékeltségét. Az idei évre várt saját tőke arányos nyereség alapján az UniCredit értékeltsége közel 20%-kal elmarad a piaci átlagtól, így kedvező olasz folyamatok esetén ez az értékelési különbség záródásnak indulhat, mely az árfolyam emelkedéséhez vezethet.

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás