Feldarabolás a General Electricnél

2018.06.26. 16:04 • Erste Uzsonna

Kisebb pluszokban az amerikai indexek piacnyitást követően. A Dow 0,1%-kal, az S&P500 0,2%-kal, a Nasdaq 0,3%-kal emelkedik.

Megválik a General Electric olajipari üzletágától és leválasztja egészségügyi üzletágát is, ami így külön utakon, de továbbra is a General Electric márkanév alatt folytatja. Az egészségügyi üzletág 80%-a a jelenlegi General Electric részvényesekhez kerül, míg a fennmaradó 20% értékesítéséért készpénzhez jut a cég. Így innentől kezdve csupán a hagyományos és megújuló energiákra, valamint a repülőgép-turbinák gyártására fog koncentrálni a vállalat. A művelet 12-18 hónapot vehet igénybe, melynek a végén a közlemény szerint új osztalékpolitikával fog előállni a cég, ami az egészségügyi üzletág kiválását is figyelembe veszi. A vállalat 2020-ig bezárólag 25 milliárd dollárral szeretné csökkenteni adósságállományát, és a nettó adósság/EBITDA hányadost a 2,5-es szorzó alá csökkenteni, ami még ezzel együtt is kicsivel a 2-es iparági átlag felett lenne. Mindenesetre az ipari konglomerátum szervezeti struktúrájának egyszerűsítése pozitívumnak értékelhető, illetve a stabilan növekvő egészségügyi üzletág különválasztása is. Mindezt a piacnyitás utáni 7%-os emelkedés is példázza.

Nem kellett sokáig várni arra, hogy Donald Trump nekimenjen a Harley Davidsonnak, miután a cég az európai importvámok hatására gyártásának egy részét elviszi az USA-ból. Trump ezt csupán egy kifogásnak nevezte az Amerikából való távozáshoz és komoly adókkal fenyegette a céget. A hírekre a mai kereskedésben tovább esnek a cég részvényei.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás