Mégis szeretne gyógyszereket árulni az Amazon?

2018.06.28. 15:28 • Erste Uzsonna

Negatív hangulatot vetítenek előre az amerikai határidők piacnyitás előtt. Az S&P500 és a Dow 0,3%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal esik.

Felvásárolja az Amazon a PillPack névre hallgató céget, amely gyógyszerek online rendelésével, szortírozásával és kiszállításával foglalkozik. Az üzlet 2018 második felében zárulhat, egyéb információk egyelőre nem láttak napvilágot. Ezzel a lépéssel úgy tűnik, hogy az Amazon mégis be szeretne törni a gyógyszerek kiskereskedelmi piacára. Ez pedig a CVS Health-nek és a Walgreens Boots Alliance-nek, mint a legnagyobb amerikai gyógyszertárláncoknak jelenthet különös fejfájást. A hírekre mindkét vállalat részvényárfolyama 6-7% körüli esést mutat piacnyitás előtt.

A friss Dow komponens, a Walgreens Boots Alliance ráadásul pont ma tette közzé harmadik negyedéves számait. A vállalat a vártnak megfelelő 34,3 milliárd dolláros árbevételen 1,53 dolláros tisztított EPS-t ért el (+15% év/év), ami felülmúlta az 1,48 dolláros konszenzust. A vállalat az idei évre 5,9 és 6,05 dollár közötti egy részvényre jutó profitot vár, ami kisebb mértékben felette van az 5,96 dolláros elemzői konszenzusnak. Emellett a vállalat 10%-kal emelte negyedéves osztalékát és 10 milliárd dollár keretösszegű részvény-visszavásárlási programot hagyott jóvá. A hírekre kezdetben 2% körüli pluszt mutatott a részvények árfolyama, azonban az Amazon bejelentését követően ez nagyon hamar komolyabb mínuszba csapott át.

Évesített alapon csupán 2%-kal növekedhetett az amerikai GDP az első negyedévben a második becslés alapján, ami 0,2 százalékponttal kisebb, mint a megelőző adat. Ez részben annak volt köszönhető, hogy a fogyasztói kiadások csupán 0,9%-kal növekedtek az előzőleg becsült 1%-kal szemben, miután kevesebbet költöttek szolgáltatásokra az emberek. A gyengébb első negyedéves kezdést követően a második negyedévben 4% körüli növekedés következhet a jelenlegi becslések szerint.

A mai napon magyar idő szerint este fél 11-kor, amerikai piaczárás után teszi közzé a Fed a stressztesztjének második körének eredményeit. Ebben az egyes bankok működési kockázatait vizsgálják, illetve e teszt keretében hagyják jóvá az egyes bankok által idénre tervezett részvényesi juttatásokat. A juttatások terén főként a Goldman Sachs-ra és a Morgan Stanley-re lesz érdemes figyelni, ugyanis ők éppenhogy átcsusszantak az első körös stresszteszten, így kérdéses lehet, hogy a Fed jóváhagyja-e majd nekik osztalékuk és részvény-visszavásárlási programjuk növelését. Emellett a Deutsche Bank lesz a befektetők figyelmének középpontjában, ugyanis náluk reális veszélye van annak, hogy ismét elbuknak a teszten.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás