Újra ijeszteget Trump

2018.06.29. 15:28 • Erste Uzsonna

0,2-0,4% közötti emelkedést mutatnak az amerikai határidős indexek piacnyitás előtt, ezzel egyelőre ellenállnak a kereskedelmi háborús félelmeknek.

Fehér Ház közeli források szerint több hivatalnoknak is azt mondta Donald Trump, hogy ki szeretne lépni a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO). Trump szerint a WTO csupán „szívatja” Amerikát, ezért nincs értelme tovább a tagjának maradni. Igaz Trump kritikája a szervezet felé nem újkeletű, azonban ha valóban az asztalra kerülne egy esetleges kilépés az újabb akadályokat gördíthet a világkereskedelem elé. A híreket követően az amerikai pénzügyminiszter immáron szokásához híven kénytelen volt nyugtatni a piacokat, azt mondta, hogy ezek a szivárogtatások eltúlozzák a valós képet. Steven Mnuchin szerint Trump nem akarja hátráltatni az USA gazdasági növekedését.

10%-kal emelkedik a Nike részvényárfolyama piacnyitás előtt, miután igen erős negyedik negyedéves számokat közölt tegnap este a cég. Az árbevétel 9,8 milliárd dollárt tett ki a várt 9,4 milliárd dollárral szemben, amin 0,69 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég a várt 0,64 dollárral szemben. A Kínai piac kifejezetten erős volt a negyedévben és több mint 10%-kal múlta felül a konszenzust és összességében 35%-kal növekedett. Emellett az amerikai piac teljesítménye is kifejezetten jóra sikeredett ezúttal. Több negyedévnyi visszaesést követően itt 3%-kal nőttek év/év alapon az érétkesítések. A vállalat vezérigazgatója szerint a sikeres új termékbevezetéseknek köszönhető a jó teljesítmény, ami a közeljövő szempontjából is pozitív.

A személyi jövedelmek a vártnak megfelelő 0,4%-kal emelkedtek az USA-ban május hónapban, míg a személyi kiadások csupán 0,2%-kal a várt 0,4%-kal szemben. Ezen időszak alatt az infláció is hasonló mértékben emelkedett, így a reálértelemben stagnálást mutattak a kiadások a hónapban. A Fed által kiemelten figyelt maginflációs mutató (core PCE) elérte a Fed 2%-os célját, az előző havi 1,8%-os növekedést követően. A vártnál gyengébb kiadási adat részben annak volt köszönhető, hogy szolgáltatásokra kevesebbet költöttek a hónapban az emberek.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás