Tovább erősödik az inflációs nyomás az USA-ban

2018.07.11. 15:57 • Erste Uzsonna

0,5%-0,7% körüli mínuszokat mutatnak a vezető amerikai részvényindexek, miután a kereskedelmi háborús félelmek ismét felerősödtek a piacon. Mindenesetre az esés mértéke nem mondható túlzottan nagynak, amiből arra lehet következtetni, hogy a piac kezdi túltenni magát ezen a kockázaton. Most ráadásul Trump újabb bejelentését követően ismét egy időre lecsillapodhatnak a kedélyek ezen a fronton, ami akár kedvező is lehet a piacnak. Ráadásul annak az esélye, hogy az USA egy totális kereskedelmi háborúba kezdjen Kínával, igen kicsi lehet az esélye, ugyanis ez az USA lakosságát is komolyabb mértékben érinthetné. Márpedig ezt Trump valószínűleg nem kockáztatná, ugyanis népszerűségi indexe az adóreform óta elkezdett felfelé kúszni, ami éppen időben jött a novemberi időközi választások előtt. Viszont éppen emiatt nem is hagyhat fel a Kínával szembeni kemény állásponttal, azaz még egy idei velünk lehet a szájkarate.

Év/év alapon 3,4%-kal emelkedtek a termelői árak az USA-ban, ami 2011 novembere óta nem látott értéket jelent. Ez egyrészt az acélárak emelkedésével is magyarázható, ugyanis az USA által kivetett importvámok áremelkedést hoztak az acélpiacon. Emellett az olajár tartós emelkedése is felfelé hajtja a termelői árakat. A kamionos szállítmányozás ára részben emiatt is 1,3%-kal emelkedett hó/hó alapon, ami 2009 júliusa óta nem látott érték. Kérdés, hogy a termelők mikor fogják áttolni a fogyasztókra ezeket a megemelkedett árakat?

Újabb licit érkezett a brit Sky-ért, ezúttal a Comcast 12%-ot tett rá a Walt Disney korábbi ajánlatára, ezzel részvényenként 14 fontot adna a cégért. A Sky részvényei jelenleg 15 font környékén forognak, így a befektetők arra számítanak, hogy még nem ért véget a licitháború.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás