Jó negyedévet zárt az amerikai gazdaság

2018.07.27. 15:38 • Erste Uzsonna

Enyhe emelkedéssel kezdték az amerikai indexek a mai kereskedést. A Dow és az S&P500 0,1%-kal emelkedik, míg a Nasdaq 0,4%-kal.

A várt 4,2%-kal szemben 4,1%-kal növekedett évesített alapon az amerikai gazdaság a második negyedében, ami 2014 óta nem látott érték. Ebben jórészt szerepet játszott a nettó export nagyjából 1%-os hozzájárulása a GDP növekedéséhez, ami részben annak is köszönhető volt, hogy minél több szójababot igyekeztek exportálni az amerikai gazdák a kínai importvámok életbelépése előtt. A GDP 70%-át kitevő fogyasztói kiadások 4%-kal növekedtek a várt 3%-kal és az előző negyedévi 0,5%-kal szemben, ami kifejezetten erős érték. A 4%-os GDP növekedési ütemet azonban minden bizonnyal nem lesz képes tartani hosszabb távon a gazdaság, ugyanis az adóreformok és egyéb fiskális stimulusok hatásai kifutnak. A hírekre a dollár nem mutatott érdemi reakciót, míg a 10 éves amerikai hozam kisebb visszaesést mutatott a várttól enyhén elmaradó adatra.

Nem sokkal a Facebook után a Twitter részvényeit is kivégezték a befektetők, miután a havi aktív felhasználók száma stagnálást mutatott (335 millió a várt 338 millióval szemben), sőt a következő negyedévben vissza is eshet. Ez részben annak volt köszönhető, hogy a cég a hamis felhasználók visszaszorításáért küzd, így a szokásosnál több felhasználót is zároltak. A második negyedéves EBITDA ugyan kisebb mértékben meghaladta a várakozásokat, azonban a most folyó negyedévre 215 és 235 millió dollár közti a EBITDA-t vár a cég, ami jóval elmarad a 268 millió dolláros konszenzustól. A gyenge várakozásra 14%-kal esnek a részvények piacnyitást követően.

Az amerikai olajóriások gyenge negyedéves jelentésekkel rukkoltak elő, mind az Exxon, mind a Chevron számai elmaradtak a várakozásoktól. Előbbi esetében több esetben az olajkiteremlés akadozik, míg utóbbi a vártnál gyengébb profitot egy részvény-visszavásárlási programmal szeretné kompenzálni. Emiatt a Chevron csupán 1%-kal esik, míg az Exxon 3%-kal.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás