Richter: Hullámvasútról le, emelkedésre fel

2018.08.01. 10:45 • Erste Ötletgyár Maxi

Nehéz hónapokat tudhat a háta mögött a Richter. Először az Esmyával kapcsolatos hírek, majd a román nagykereskedelem felfüggesztése tett rosszat a Richter árfolyamának, végül, egészen július második feléig nagy forgalom mellett, hír nélkül esett a részvény. Valószínűleg egy nagyobb eladó állhatott a háttérben, azonban erről még jó ideig csak találgathatunk, hiszen a második negyedéves eredmény is csak a június végi tulajdonosi szerkezetet fogja tartalmazni.

Július 19-én viszont mintha minden egy csapásra megváltozott volna, óriási forgalommal kísérve a jelentős délelőtti esést követően bő 6%-os emelkedéssel zárt az árfolyam. Mondhatni klasszikus fordulós nap, miután elfogyott az eladó.

Hétfőn pedig a grafikon meg is erősítette ezt a fordulatot egy úgynevezett „follow through” jelzés kíséretében. Ennek kritériumai

  • 1%-nál nagyobb emelkedés,
  • irányadó index (BUX) felülteljesítése
  • a fordulós napot követően 4-7 napon belül alakul ki,
  • átlagot meghaladó forgalom

Sajnos a negyedik kritériumot nem sikerült teljesíteni a nyári hétfő miatti alacsony forgalmú kereskedésben, de ettől függetlenül erős fordulós jelzések szemtanúi lehettünk, ami egy emelkedő trend kialakulását jelentheti, így érdemesnek tartjuk vételi pozíciók nyitását.

A veszteséglimitáló stop-loss megbízást a nagy forgalmú, fordulatot hozó nap mélypontja alá 4,465 forinthoz javasoljuk elhelyezni. A kiszállási pontot pedig a 200 napos mozgóátlag alá 5.895 forinthoz. Így a pozíció hozam/kockázat aránya a konzervatív stop szintválasztás ellenére is 2:1 arányú.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Agyonverték az értékeltséget is

Mivel az előretekintő eredményvárakozás március óta csak alig csökkent, miközben az árfolyam jelentősen zuhant, így a részvény értékeltsége nagyot zuhant.

A KRKA után a második legolcsóbb gyógyszeripari részvény a szektortársak között A KRKA egy szimpla generikus gyártó, míg a Richter-nek vannak originális készítményei, így nagyobb növekedési lehetőséggel és nagyobb marzsokkal rendelkezik.

A többi szektortárssal összehasonlítva a Richter kimondottan olcsó, 19%-kal forog a szektortársak alatt az előretekintő EV/EBITDA alapján, ami az elmúlt 5 év távlatában is egy kiugróan alacsony érték, hiszen átlagosan csak 5%-os diszkonton forgott a részvény. Úgy is tekinthetjük, hogy az Esmya és Cariprazine pozitív hatása mostanra teljesen kiárazódott, hiszen ugyanolyan diszkonton forog a részvény, mint még 2015-ben az átértékelődés előtt.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

 Szállingóznak a jó hírek is

Arra számítunk, hogy a piac is fel fogja fedezni ezt az alulértékeltséget és az értékeltségi diszkont jelentősen csökkenni fog a szektortársakhoz képest, ami az árfolyam emelkedését is magával vonzhatja. Ebben lehet segítségre az, hogy az Európai Bizottság a héten megkötésekkel, de jóváhagyta az Esmya forgalmazását, így ismét forgalmat generálhat a készítmény. Mivel megszületett az európai hatóságok végleges döntése, így a csütörtöki eredménnyel együtt immáron már az Esmyára is elvileg adhat előrejelzést a társaság menedzsmentje.

A másik pozitívum, hogy a Cariprazine nagyon erős étékesítési volumeneket generál Amerikában. Az amerikai értékesítési partner, az Allergan negyedéves jelentése alapján 114,2 millió dollár árbevételt ért el a Cariprazine, melyet Amerikában Vraylar néven forgalmaznak. Ez 72,2%-os növekedés az előző év azonos negyedévéhez képest és az amerikai cég közleménye szerint jelenleg ez a leggyorsabban növekvő eladásokkal büszkélkedő antipszichotikum.

További katalizátort jelenthet, hogy az amerikai gyógyszerhatóság az FDA is augusztusban dönthet az Esmya engedélyeztetéséről.

A Richter csütörtök hajnalban teszi közzé második negyedéves eredményét, ami várakozásunk szerint a pénzügyi sornak köszönhetően jelentősen javulhatott a tavalyi évhez képest. Bár adózott eredményvárakozásunk megfelel a piaci konszenzusnak, ami azonban ennél fontosabb, hogy a befektetők által jobban figyelt üzemi eredményben a konszenzusnál erősebb számot várunk. Ezért az átlagnál magasabb kockázat ellenére is még a gyorsjelentést megelőzően vételi pozíciók nyitását javasoljuk.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás