Nem hozott meglepetést a munkaerőpiaci adat

2018.08.03. 16:15 • Erste Uzsonna

Stagnálással kezdték a vezető amerikai indexek a mai kerskedést.

Ugyan elmaradt a várakozásoktól a júliusi amerikai munkaerőpiaci adat sokak által figyelt száma (157 ezer a várt 193 ezerrel szemben), amely a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak számának változását méri, az előző két havi adatot egyaránt felfelé korrigálták, összesen 59 ezer fővel. Ez pedig összességében pozitív egyenleget mutat. A munkanélküliségi ráta a vártnak megfelelő 3,9%-ra esett a korábbi 4%-ról, míg az átlagos órabérek szintén a vártnak megfelelő 2,7%-on stagnáltak (tehát továbbra sem nő érdemben a béroldali inflációs nyomás). Az adat ezzel különösebben nem szolgáltatott nagyobb izgalmakat, a Fed továbbra is maradhat a negyedévenként 25 bázispontos kamatemelési ütemnél.

Négy hónapot követően először nőtt az USA külkereskedelmi hiánya júniusban a kereskedelmi minisztérium friss adatai szerint. Ez 46,3 milliárd dolláros hiánynak felel meg, ami 7,3%-os növekedés az előző hónaphoz képest. Ez újabb indokot szolgáltathat Donald Trumpnak arra, hogy egyre élesebb retorikát képviseljen Kínával szemben.

Kína már készül is az amerikai vámok elleni esetleges válaszlépésre, miután a pénzügyminisztérium 60 milliárd dollár értékű amerikai importcikk listáját tette közzé, amire 5 és 25%-os addicionális vámot vethet ki az ország. 5% lenne például repülőgépek és számítógépek esetében, 10% például ruhák esetében, 20% többek között vegyszerek vagy papírtermékek esetén, 25% pedig főként mezőgazdasági cikkek esetén.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás