A hitelezés mellett az alacsony céltartalék képzés húzhatja az OTP-t

2018.08.08. 10:32 • Erste Ötletgyár Mini

Az OTP a magyar blue-chipek közül utolsóként, augusztus 10-én hajnalban teszi közzé negyedéves eredményét.

A várhatóan 83 milliárd forintos korrigált adózott eredmény még az előző negyedévi 79 milliárd forintot is meghaladja. Mivel a bankadó az első negyedévben elszámolásra került, így jelentős egyszeri tételekre nem számítunk a negyedévben, vagyis a publikált és a korrigált eredmény között ezúttal nem várható jelentős különbség.

A nettó kamatbevétel tovább emelkedhetett, ugyanis a hitelezés bővülése ellensúlyozhatta a kamatmarzsok további szűkülését.

A nettó díj- és jutalékbevétel soron erőteljes felpattanásra számítunk, hiszen az első negyedévben Magyarországon egy egyszeri tétel negatívan hatott erre az eredménysorra. Másrészt a MOL-tól kapott osztalék elszámolása is emeli a nem kamatjellegű jövedelmet.

A céltartalékolás alacsony maradhatott a kedvező makrokörnyezet és a céltartalék visszaírás miatt, de még így is emelkedhetett az első negyedévi értékhez képest.

A működési költségek a gyenge forint és a bérköltségek növekedése miatt emelkedhettek.

A fő kérdés, hogy a rendkívül alacsony céltartalék képzés milyen ütemben fog normalizálódni a bankcsoportnál, erre, illetve a kamatmarzsok alakulására milyen előrejelzést ad a menedzsment.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás