Az IEA szerint a IV. negyedév kőolaj kínálati piaca kihívásokkal teli

2018.08.13. 11:23 • Erste Research Blog

Irán jelenleg közel 4 millió hordó olajat termel naponta, amiből 2,0-2,4 millió hordó nyersolajat exportál a világba. A fő vevői a kínai, indiai és európai finomítók. A becslések szerint a mostani szankciók miatt akár napi 1,5 millió hordóval is eshet az iráni olajexport. Ez többé-kevésbé megfelel az USA céljának is, bár korábban a teljes export leállítása volt a cél. Ez azonban jelentős megrázkódtatást okozna a piacon és az egyébként is recesszióban lévő iráni gazdaság esetében nem kell feltétlenül a teljes exportstop ahhoz, hogy megdőljön a rezsim, ami az amerikai adminisztráció célja. Arról nem is szólva, hogy november elején időközi választások lesznek az Egyesült Államokban, addig fontos lenne elkerülni az olajárak jelentősebb emelkedését.

Iráni olajexport (ezer hordó/nap)
Forrás: Bloomberg

A legnagyobb iráni olajimportőrök (ezer hordó/nap)
Forrás: Zerohedge.com

Az IEA is hasonló kockázatokra figyelmeztetett a múlt heti, augusztus 10-én publikált jelentésében. Bár a nyári időszakban megfelelő a globális olajellátás, a negyedik negyedév kritikus lehet, mivel az iráni export mellett jelentős kockázatok vannak az amerikai palaolaj és a venezuelai nehézolaj termelésben, mivel az infrastruktúra hiánya miatt már nem lesz jelentős termelésnövekedés az USA-ban a második félév során. Emellett az IEA fenntartotta az idei 1,4 millió hordó/nap keresletnövekedési előrejelzését, sőt jövőre, 2019-ben még ennél is gyorsabb, 1,5 millió hordó/nap keresletfelfutás várható a világban. A londoni Energy Aspects energiatanácsadó elemzőház is jelentős áremelkedésre számít az utolsó negyedévre, amikor is szerintük legalább 1 millió hordó olajtermelés esik ki Iránban. Emiatt a 90 dolláros hordónkénti árat sem tartják elképzelhetetlennek.

A videón Amrita Sen, a londoni Energy Aspects alapítója és vezető elemzője látható a globális olajárakról:

https://www.cnbc.com/video/2018/08/06/oil-prices-could-surpass-90-in-the-fourth-quarter-analyst-says.html

Ezen a videón pedig Neil Atkinson, az IEA vezető olajközgazdásza beszél a legfrissebb elemzésükről: 

https://www.cnbc.com/2018/08/10/iea-report-iran-sanctions-could-make-maintaining-the-worlds-oil-supp.html

Az iráni export technikailag a dollár elszámolás hiánya miatt történhet, ugyanis az USA szankciókkal sújtja azokat a pénzintézeteket globálisan, akik dollárszámlát nyitnak az iráni olajcégeknek vagy állami szervezeteknek. Ez alól néhány állam kivételt kaphat az USA-tól. Várhatóan Kína sem foglalkozik az USA szankcióival és hasonlóan a korábbi időszakhoz, legalább 5-700 ezer hordó nyersolaj fog importálni. Rajtuk kívül azonban más államok várhatóan nullára csökkentik a vásárlásokat. Fontos kiemelni, hogy november 5-én életbe lépő szankciók nyomán a cégek már szeptember végétől csökkentik a vásárlásaikat, mivel nem akarják azt kockáztatni, hogy nem sikerül időben elszámolni a vásárlásokat.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás