Felfedte a részleteket Elon Musk

2018.08.13. 15:37 • Erste Uzsonna

A hét kezdetével már nem látszik hatni a török válság okozta kockázatkerülés az amerikai részvénypiacokra, a határidős indexek minimális erősödést mutatnak piacnyitás előtt. A héten továbbra is a geopolitikai frontról érkező híreket érdemes figyelni az USA-val kapcsolatban, főként a Kínával, Törökországgal és Oroszországgal szembeni kommunikáció áll a befektetők középpontjában.

Hosszabb hallgatást követően, egy blogbejegyzésben közzétette Elon Musk, hogy pontosan miért is mondta azt, hogy biztosított lenne a Tesla esetleges tőzsdei kivezetésének finanszírozása. Ebben Musk igen jól strukturált és átgondolt választ adott a kérdésre, amiben a következő állt: a szaúdi állami vagyonalap kezelőjével folytatott legutóbbi találkozót követően (július 31.), úgy érezte, hogy most már csak részletek kérdése az, hogy meglegyen az egyezség, és az alap finanszírozásának segítségével kivezessék a tőzsdéről a Tesla-t. Erről a nagyobb részvényesek véleményét is ki akarta kérni, azonban úgy gondolta, hogy akkor lesz igazságos, ha előtte mindenkivel megosztja ezt a szándékát. Elméletileg ezért tweetelte ki, amit kitweetelt. Ebből úgy tűnik, hogy valóban komolyak a kivezetési szándékok, azonban az látszik, hogy konkrét írásos bizonyíték arról, hogy a szaúdi vagyonalap valóban finanszírozná ezt Elon Musk tweetjének idején még nem volt. Ez pedig még komoly fejfájást okozhat Musknak. Emellett Musk azt is írta bejegyzésében, hogy szerinte a jelenlegi részvényesek nagyjából 2/3-a a céggel maradna, amennyiben kivezetnék őket a tőzsdéről, így lényegesen kevesebb finanszírozás is elég lenne. A részvényesek pozitívan reagáltak a fejleményekre, 2%-kal emelkedik az árfolyam piacnyitás után.

A gyorsjelentési fronton a végéhez közeledik a második negyedéves szezon, az S&P500-at alkotó cégek nagyjából 90%-a már jelentett. A FactSet adatai szerint a cégek 79%-a jelentett eddig a vártnál jobbat, ami ha így marad, új csúcs lehet a FactSet 2008 végén elkezdődött adatgyűjtése szerint. A héten főként a szerdai nap lesz még érdekes gyorsjelentések szempontjából, ugyanis piacnyitás előtt a Wal-Mart, majd piaczárás után az Nvidia teszi közzé negyedéves számait.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás