A kínai Facebook is elhasalt a jelentési szezonban

2018.08.15. 15:28 • Erste Uzsonna

A kínai internetóriás, a Tencent gyenge negyedéves eredménye az amerikai határidőket is magával rántotta, a Nasdaq rövid idő alatt közel 1%-os mínuszba süllyedt. Az S&P500 és a Dow határidők 0,6-0,7%-os esést indukálnak piacnyitás előtt.

Váratlanul komolyabb mértékben elmaradt a kínai internetóriás, a Tencent második negyedéves profitja az elemzői konszenzustól. Ez pontosan 17,9 milliárd jüanos profitot jelent a várt 19,6 milliárd jüannal szemben, ráadásul 2%-os visszaesés év/év alapon, amire 13 éve már nem volt példa a vállalatnál. Az árbevétel ugyan 30%-kal emelkedett év/év alapon, ami önmagában véve jónak számít, azonban 2015 második negyedéve óta ez is a leglassabb ütem, ráadásul a közel 74 milliárd jüanos érték elmaradt a 77 milliárd jüan feletti konszenzustól. A gyenge eredmény valószínűleg részben annak tudható be, hogy a kínai hatóságok felfüggesztették az új számítógépes és mobilos játékok engedélyeztetését az utóbbi időben, amelyek a Tencent egy nagyon fontos bevételi forrását képezik (árbevétel 40%-a). A vállalat szerint jelenleg nem világos, hogy ez a folyamat mikor indulhat újra, így a további bizonytalanság továbbra is negatívan hathat a cég részvényeinek árfolyamára. A német piacon a jelentést követően 10%-os esést mutatott a részvényárfolyam, amelynek egy kisebb részét sikerült azóta ledolgoznia. A Tencent gyenge eredménye több nagy kínai technológiai óriást (Baidu, Alibaba, JD.com) is magával rántott, így elképzelhető, hogy rövidtávon kisebb negatív hatása lesz az amerikai technológiai szektorra is. A Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése szerint még mindig a FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) + BAT (Baidu, Alibaba, Tencent) technológiai részvények longolása a leginkább zsúfolt piaci trade, így van miből esni ezeknek a cégeknek. A gyenge negyedéves számok mögött azonban a Facebookéhoz hasonlóan egyedi sztori bújik meg, így középtávon nem valószínű, hogy ez nyomás alatt tudná tartani a piacokat.

Kifejezetten erős kiskereskedelmi forgalmi adatok érkeztek az USA-ból július hónapra, amik egyelőre azt mutatják, hogy a harmadik negyedévben is folytatódhat a gazdaság dinamikus ütemű bővülése. Az autó- és üzemanyag-értékesítésektől tisztított mutató 0,6%-kal emelkedett hó/hó alapon a várt 0,4%-kal és az előző havi felfelé korrigált 0,3%-kal szemben. A hónapban főként a ruházati cikkek és éttermi szolgáltatások iránt nőtt nagyobb mértékben a kereslet.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás