A kereskedelmi háború hatásai Kínára

2018.09.18. 14:29 • Erste Ötletgyár Mini

Kínával szemben eddig 50 milliárd dollár értékű importra vezetett be Amerika 25%-os vámot. Ennek nem volt erőteljes hatása Kínára, ugyanis becslések szerint 0,2 százalékponttal vetheti vissza a kínai növekedést, melyre, 2018-ra 6,6%-ot, jövőre pedig 6,3%-ot vár az elemzői konszenzus.

Ez a 0,2 százalékpontos hatás még könnyen ellensúlyozható lett volna a belső kereslet élénkítésével, például infrastruktúra fejlesztésekkel, lazább banki szabályozással, mely intézkedéseket meg is lépték.

Sokkal fájóbb a már régóta a figyelem középpontjában álló, de hivatalosan csak hétfő éjjel bejelentett újabb, 200 milliárd dolláros vám. Ez jövő év elejétől már 25% lenne, ami így együtt már 0,9 százalékponttal vetheti vissza a kínai növekedést.

Még fájóbb pont lehet Kínának, hogy erre már nehéz lesz válaszolnia, mivel 2017-ben csak a 130 milliárd dollárt súrolta a Kínába irányuló amerikai export. Vagyis pusztán a külkereskedelmen keresztül már nem tud azonos méretű választ adni Kína.

Szó van még egy újabb, potenciális 267 milliárd dolláros kínai importra kivetett vám bevezetésének lehetőségéről is, bár ezzel Trump egyelőre csak fenyegetőzik. Ha itt is a 25%-os vám lépne életbe az már összesen 1,5 százalékponttal rontaná a kínai növekedést, vagyis az 5% környékére lassulna, de még ebben az esetben sem beszélhetünk kínai hard landingről.

 

Forrás: Bloomberg

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás