Nyomott áron a Caterpillar

2018.10.03. 15:23 • Erste Ötletgyár Mini

A nagyobb ipari cégek közt is akad olyan vállalat, amelyik beleillik az olcsó, erős fundamentumokkal rendelkező képbe, azonban ezek árfolyamára rányomta a bélyegét az USA és Kína közti kereskedelmi feszültség az utóbbi hónapokban. E feszültségek esetében a piac azonban már inkább azt árazza, hogy az USA és Kína között még sokáig elhúzódik a kereskedelmi adok-kapok, így egy komolyabb negatív meglepetéstől már kevésbé kell tartani.

Ezek fényében kedvező beszállási pont nyílik most a Caterpillar részvényeiben, amelyek értékeltsége a megszokott sáv alja környékén helyezkedik el (előremutató P/E):

 

Ehhez pedig kedvező növekedési kilátások párosulnak, a legfrissebb elemzői vélemények szerint mind az amerikai, mind a kínai piacon erős a kereslet a cég gépei iránt. Az elmúlt negyedévek gyorsjelentései során rendre pozitívan lepte meg a cég az elemzőket, az emelkedő acélárak profitmarzsra gyakorolt hatását pedig áremelésekkel több mint kompenzálni tudta.

Technikai kép

Technikai szemszögből nézve is jól fest a papír, a csökkenő trendcsatornából való kitörés egyre inkább megerősítésre kerül. Az ebbe való visszaeséstől ráadásul a 200 napos mozgóátlag is véd, ami egy újabb érv a beszálló mellett.

 

Főbb kockázatként a cég esetében a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek további lejtmenetét lehetne megemlíteni, ami érdemi romlást jelentene az ipar globális kilátásait illetően. Egyelőre azonban inkább óvatosság és ezzel együtt a készletek bizonyos fokú leépítése látható a vállalatoknál, a végfelhasználók által támasztott kereslet továbbra is stabil. Az esetleges importvámokat illetően nincs rossz helyzetben a cég, ugyanis mind az USA-ban, mind Kínában komoly gyártókapacitásokkal rendelkezik.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás