Csicsergés a Fed tornácán

2018.10.03. 15:42 • Erste Uzsonna

Emelkedéssel nyitották a vezető amerikai indexek a mai napot, 0,3-0,5% közötti pluszokat láthatunk.

Patrik Harker, a philadelphiai Fed elnöke (2020-ban lesz szavazótag) lassítana a kamatemelések tempóján a tengerentúlon, mivel egyelőre nem lát olyan mértékű inflációs nyomást, ami miatt feltétlenül már decemberben emelni kéne. Amennyiben ez változik csatlakozhat a decemberi kamatemelést támogató népesebb táborhoz a Fed jegybankárai között.

Felszólalt a richmondi Fed elnöke, Thomas Barkin (idén szavazótag) is a mai napon, aki kifejezetten optimista hangot ütött meg az amerikai gazdasággal kapcsolatban. Ez alapján valószínűleg támogatja az idei negyedik kamatemelést.

A chicago-i Fed elnöke, Charles Evans is optimistán nyilatkozott, szerinte jelenleg továbbra is támogató a monetáris politika az USA-ban. Szerinte innen egy enyhén restriktív állapotba kéne fokozatosan átmenni, ami elképzelhető, hogy kicsivel a sokak által egyensúlyinak gondolt 3%-os kamatszint feletti alapkamatot jelent Evansnél.

Pozitív meglepetést okozott az ADP munkaerőpiaci adata, miután összesen 230 ezres bővülést regisztrált a magánszektorban foglalkoztatottak számában szeptember hónapban a várt 184 ezerrel, és az előző havi 168 ezerrel szemben. Ez kedvező előjel lehet a pénteki átfogó munkaerőpiaci adatok előtt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás