Kaput nyithat Brazília a befektetőknek

2018.10.29. 13:46 • Erste Uzsonna

Ragadós az optimista hangulat, az amerikai határidős indexek komolyabb emelkedést vetítenek elő a nyitást megfőzően. A Dow 0,5%-ot, az S&P 0,9%-ot aNasdaq pedig 1,1%-ot emelkedik a határidős kereskedésben.

A héten magyar idő szerint 14:30-kor nyitnak az amerikai piacok, mivel az USA-ban egy héttel később, november 4-én van óraátállítás.

A várakozásokkal összhangban Jair Bolsonaro nyerte a hétvégi brazil elnökválasztást a szavazatok 55%-át megszerezve. A szélsőjobboldali, jelölt korrupcióellenes törekvéseivel nyerte meg a választást. Az új elnöktől az erőszak elleni fellépést, nyugdíjreformot, privatizációt és befektetést támogató gazdaságpolitikát várnak a nyersanyagokban, gazdag országban. A választási eredményt követően a brazil reál erőteljesen erősödött a dollárral szemben.

Vegyesek lettek a ma napvilágot látott amerikai makroadatok. A Fed által leginkább figyelt mag PCE inflációs mutató a várakozásoknak megfelelően 2,0%-on stagnált.

Az amerikai lakossági fogyasztás a vártnak megfelelően 0,4%-kal bővült szeptemberben, ugyanakkora a jövedelmek csak 0,2%-kal emelkedtek, ami elmaradt a múlt havi 0,3%-os értéktől és a várt 0,4%-os piaci várakozástól is. A gyenge jövedelmi adat azért is meglepő, mert Amerikában is folyamatosan a feszült munkaerőpiacról és a lényegében elért teljes foglalkoztatásról szólnak a hírek, ugyanakkor a Florance nevű hurrikán is befolyásolhatta a szeptemberi adatokat.

A töretlenül növekedő amerikai fogyasztási kedv eredményeként az amerikai megtakarítási ráta 2013-as mélypontra, 6,2%-ra esett.

Jól tartja magát a Boeing árfolyama, annak ellenére, hogy egy kimondottam fiatalnak számító, 2016 óta gyártott Boeing 737 MAX típusú repülőgép zuhant le Indonéziában. A járatot üzemeltető légitársasággal több biztonsági probléma is volt az elmúlt években, így egyelőre inkább az üzemeltető felelősége tűnik reálisnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás