Magyar Telekom: Költségnövekedés rontja le az eredményt

2018.11.05. 12:45 • Erste Ötletgyár Mini

November 7-én szerdán piaczárást követően teszi közzé harmadik negyedéves számait a Magyar Telekom.

A harmadik negyedévben a társaság árbevétele 4,8%-kal nőhetett a tavalyi szinthez képest, főleg az IT szolgáltatások bővülése és a mobil szegmens növekedésének köszönhetően, melyet az adatforgalom és a készülék értékesítés növekedése támogat.

A működési költségek azonban az árbevételnél lényegesen nagyobb mértékben, 16%-kal emelkedhetnek. A közvetlen költségek (készülékek, összekapcsolási díjak, IT jellegű kiadások) 20%-kal ugorhattak meg, de a munkabérek is 7,8%-kal lehettek magasabbak, mint a tavalyi évben.

A költségnövekedés és az alacsonyabb profitabilitású szegmensekben elért árbevétel növekedés kombinációja miatt az EBITDA marzs 36,8%-ról 32,7%-ra csökkenhet, így az EBITDA csaknem 7%-kal eshet vissza.

Az üzemi eredmény és az adózott eredmény tekintetében a megnövekedett amortizáció miatt még ennél is nagyobb visszaesésre számítunk, aminek oka az eszközök vártnál rövidebb hasznos élettartalma, ami miatt magasabb amortizációs kulcsot kell alkalmazni.

Bár csökkenő eredményre számítunk, még így is reálisnak tartjuk a társaság 190 milliárd forintos EBITDA célkitűzését az idei évre.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás