Richter: Átmeneti akadályok nehezítették a negyedévet

2018.11.07. 10:55 • Erste Ötletgyár Mini

A Richter holnap reggel publikálja harmadik negyedéves eredményét. Az adózott eredmény várakozásunk szerint mintegy 30%-kal eshet vissza 11,5 milliárd forintra. Ennek hátterében számos, ugyanakkor átmenetinek tekinthető tényező áll.

Az árbevétel 6,7%-kal 100,2 milliárd forintra csökkenhet, a következő okok miatt:

  • A rubel gyengülése 7,7%-kal vethette vissza az oroszországi és a FÁK térségből származó árbevételt.
  • Az Európában várhatóan elszenvedett 17,6%-os visszaesés oka, hogy az Esmya értékesítése átmenetileg fel volt függesztve, valamint a nagy árbevételű, ugyanakkor alacsony profittartalmú román nagykereskedési tevékenység is szünetelt két hónapig.
  • Kínában a készletezés miatt továbbra is rendkívül volatilis az értékesítés, ami ebben a negyedévben 36,3%-os visszaesést okozhatott.
  • Ezeket a negatív hatásokat részben ellensúlyozhatta az Amerikában várt 13,0%-os növekedés, köszönhetően az erőteljesen növekvő Vraylar (Criprazine) értékesítésnek.

Az operatív eredmény az árbevételnél is nagyobb mértékben, 25,1%-kal csökkenhetett a tavalyi évhez képest. A gyengébb árbevételen túl a rendkívül alacsony bázisról emelkedő K+F költségek is lefelé húzták az eredménysort.

Bár a pénzügyi eredmény javulhatott a tavalyi évhez képest, de továbbra is negatív hozzájárulása lehetett a profithoz, így az adózott eredmény 30%-kal 11,5 milliárd forintra csökkenhetett.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás