Waberer’s: Enyhe javulás negyedéves összehasonlításban

2018.11.08. 12:24 • Erste Ötletgyár Mini

A Waberer’s péntek este piaczárás után publikálja harmadik negyedéves eredményét, amelyben enyhe profitbővülést mutathat fel a második negyedévhez képest.

A várható 1,8 millió eurós nettó profit elsősorban az árfolyamváltozások pozitív hatásának tudható be, hiszen a forint enyhén erősödött az elmúlt negyedév során, így az EUR/HUF fedezeti pozíciókon most mintegy 0,7 milliós többlet keletkezett az azt megelőző negyedév közel 2 millió eurós veszteségéhez képest.

A szállítmányozási árak az emelkedő kőolajáraknak köszönhetően mind a nemzetközi, mind a regionális szegmensben tovább emelkedtek a negyedév során. Ugyanakkor az üzemanyagárak emelkedése meghaladta a fuvardíjak emelkedését, ami a jövedelmezőséget továbbra is nyomás alatt tartja. Így az amortizáció előtti üzemi eredmény (EBITDA) az előző negyedév szintjének közelében, 19 millió eurón maradhatott, ez éves szinten 25 százalékos csökkenésnek felel meg.

Mindeközben a negyedik negyedéves kilátások biztatóak. Egyrészt szezonalitás miatt a kereslet jelentősebb része esik az év ezen időszakára, másrészt az elmúlt hetekben megindult egy komolyabb kőolajár-, és így gázolajár csökkenés is. Ha ez ténylegesen az elmúlt egy év emelkedésének (+50 százalék) végét jelenti, akkor a fedezeti szintek a szállítmányozási árak további emelkedésével az elkövetkező egy-két negyedév során helyreállhatnak, ami nyilván az eredményben is jelentős javulást jelentene az előző két-három negyedévhez képest.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás