Ellenáll az Amazon-hatásnak a Walmart

2018.11.15. 15:43 • Erste Uzsonna

Csökkenés kezdték az amerikai részvényindexek a mai kereskedést, ezzel egyre közelebb kerülnek az október végi mélypontok. A Dow és az S&P500 0,5% körüli esést mutat, míg a Nasdaq 0,1%-kal csökken.

Továbbra is jó formában a Walmart, miután a vártnak megfelelő 125 milliárd dolláros árbevételen 1,08 dolláros tisztított EPS-t ért el a negyedévben, felülmúlván az 1,01 dolláros konszenzust. A legalább egy éve nyitvatartó üzletekben az érétkesítések 3,4%-kal emelkedtek éves alapon a várt 2,9%-kal szemben. Az online értékesítések 43%-kal emelkedtek a negyedévben év/év alapon, ezzel továbbra is jó úton a cég az egész éves 40%-os célja felé. Egész éves profitvárakozását kisebb mértékben ugyan, de a 4,75-4,85 dolláros sávra emelte a cég, míg a konszenzus ennek a sávnak az alját várta. A számok azt mutatják, hogy a világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca kedvező momentummal érkezik a kritikus ünnepi vásárlási szezonba, így piacnyitást követően 1%-kal emelkedik az árfolyam.

Első ránézésre a friss októberi kiskereskedelmi adatok szerint valóban jó folytatásra számíthat a Walmart, ugyanis ezek október hónapra 0,8%-os emelkedést mutattak hó/hó alapon az előző havi 0,1%-os csökkenéssel és az elemzők által várt 0,5%-os növekedéssel szemben. Jobban megvizsgálva az adatokat azonban az látszik, hogy ez főként a megugró autó- és üzemanyag-eladásoknak volt köszönhető, ami mellett az építési alapanyagok értékesítése is megugrást mutatott. Ezek pedig részben a szeptemberi hurrikánokat követő, lassan szokásosnak mondható autóvásárlásoknak és lakásfelújításoknak köszönhetők. Az autó- és üzemanyag-eladásoktól tisztított adat csupán 0,3%-os növekedést mutatott a várt 0,4%-kal szemben. Összességében ettől függetlenül is kedvező kép tárul elénk az amerikai fogyasztóról.

Eközben relatíve gyenge kilátásokat mutatott a philadelphiai Fed novemberi üzleti hangulatindexe, ami 12,9 pont lett a várt 20 és az előző havi 22,2 ponttal szemben. Ezzel szemben azonban a New York-i feldolgozóipari index 23,3 pontra ugrott az előző havi 21,1 pontról, így érdemi kilátásromlásról az amerikai iparban nem kell egyelőre tartani.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás